Войната на безогледалните

2018г. ще остане в историята с началото на ерата на пълноформатните безогледални фотоапарати. По-рано през годината трите топ марки за снимачна техника пуснаха на пазара новите си премиум модели пълноформатни безогледални фотоапарати, като за две от тях това е дебют на безогледалната пълноформатна сцена.

През последните години Sony е безспорен лидер на пазара за безогледална фототехника, като и тази година направиха истинска революция с пускането на пазара на Sony а7III за сумата от 2000$ .Това им действие се прие изключително положително, като много потребители се преориентираха към безогледалната техника, именно заради това тяло.

В края на август и началото на септември Nikon и Canon  се опитаха да “въстанат” срещу абсолютната доминация на Sony и сами по себе си пуснаха на пазара фотоапарати от същия клас, като и за двете фирми това са дебютни серии при пълноформатната безогледална фототехника. За Nikon това са Z6 и Z7, а за Canon – Canon EOS R.

В следващите редове ще разгледам четирите фотоапарата малко по-детайлно, като ще обърна внимание на основните им положителни и отрицателни качества.

  1. Sony a7III –

Обурудвано с 24 мегапиксела и максимална резолюция от 6000 на 4000 пиксела това тяло е смятано от мнозина за най-добрият фотоапарат за тази година.

Фотокамерата разполага още с: Пълноформатна BSI-CMOS матрица и Bionz X процесор от последно поколение, 2 слота за карти с памет, електронен затвор, както и светлочувствителност с диапазон от 100 до 51200 ISO. Фотоапарата има 693 фокусни точки, снима до 10 кадъра в секунда и записва видео с 3840 x 2160 (4К) максимална резолюция, като за гладката и плавна картина се грижи 5 осова стабилизация вградена в тялото.

 

  1. Nikon Z6 –

       Z6 беше обявен от Nikon на 23 август заедно с по-големия си брат Z7. Фотоапаратът подобно на Sony разполага с BSI-CMOS пълноформатна матрица, 25 мегапиксела с резолюция 6048 на 4024 и 273 точкова хибридна автофокусна система. Отново и тук се наблюдава 5 осова оптична стабилизация имплантирана в тялото и 4К резолюция при видеозаснемане. Светлочувствителността на Z6 варира между 100 и 51200 ISO. Тялото разполага с 1 слот за карта памет, като това се прие негативно дори и от заклетите фенове на марката.

Дизайна на Z6 наподобява този на Nikon D850, който е топ модела на компанията при огледално-рефлексните фотоапарати.

 

  1. Nikon Z7 –

Смятаният за топ представител на Nikon при безогледалните фотокамери също беше представен на 23 август.

Той разполага с: BSI-CMOS матрица и 46 мегапискела с резолюция 8256 на 5504 пиксела, 5 осова оптична стабилизация, светлочувствителност варираща между 64 и 25600 ISO, 4К резолюция при видео и скорост от 9 кадъра в секунда при продължително снимане. Както при Z6 и тук се забелязва липсата на втори слот за карта с памет.

Nikon  обявиха и нов Z байонет за безогледалните си апарати, като освен индивидуално телата могат да се закупят в комплект с някои от новите оптики на фирмата. Ето ги и тях:

Nikkor Z 24-70mm f/4 S

Nikkor Z 35mm f/1.8 S

Nikkor Z 50mm f/1.8 S

За удобство на потребителите Nikon продават и преходник, с който без никакъв проблем могат да се използват старите обективи с F байонет заедно с новите тела от Z серията.

 

  1. Canon EOS R –

Както винаги Canon изчакаха и  последни представиха новия си модел фотоапарат, като това се случи на 5 септември. За разлика от при Nikon тук фотоапарата е само един и сякаш успява да балансира някъде по средата между Z6 и Z7.

Тялото на Canon е заредено с 30 мегапикселова CMOS матрица с резолюция 6720 на 4480 пиксела, скорост на заснемане от 8 кадъра в секунда, светлочувствителност с диапазон от 100 до 40000 ISO, 4К резолюця при видеозаснемане и напълно въртящ се LCD дисплей. За съжаление както и при Nikon и тук е само един слота за карта с памет.

Заедно с тялото Canon обяха и новият байонет с който ще бъде обурудван фотоапарата, а това е именно RF. За момента официално са обявени 4 обектива с този байонет и те са:

Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM

Canon RF 50mm f/1.2L USM

Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM

Canon RF 28-70mm f/2L USM

         Canon също предлагат преходник, с който спокойно могат да се ползват обективи с байонет EF заедно с новия Canon EOS R.

 

Дали тези фотоапарати могат да изместят Sony от лидерската позиция при безогледалните фотоапарати? По-скоро не, поне не на този етап. Въпреки, че на хартия всяко едно от тези тела е добре сглобена машина за масово запечатване на кадри, Sony  си остава фаворитът в битката, може би защото разполага с по-голям арсенал от обективи или пък защото е фотоапаратът с най-добри характеристики и единственият разполагащ с 2 слота за карти с памет.

Все пак ще е интересно да наблюдаваме през идните месеци как ще се справят новите тела на Nikon и Canon едно срещу друго и къде са силните и слабите им страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии