Войната с паметниците е проява на тоталитаризъм

Генерал Робърт Лий е една от легендарните личности на САЩ, символ за чест и смелост, герой на цяла Америка

Тъкмо украинските пределни демократи обявиха, че смело са съборили паметника на маршал Ватутин, освободителя на Киев от хитлеристите, в САЩ отпочнаха събарянето на паметници на неполиткоректни герои от Гражданската война. От двете страни на Атлантика обезумели от либерален фундаментализъм индивиди и групички в името на правата на малцинствата и светата политкоректност са повели борба до изтребването и на последния човек на планетата.

Тази битка с историята и здравия разум на промити с мулти-култи сапун мозъци започна в няколко щата през 2015 г., но сега рязко се активизира. Очевидно с оглед препятстване на намеренията на Доналд Тръмп да промени пагубния за страната досегашен либерален курс. Президентът заяви намерение Америка отново да стане велика, налага се непрекъснато да му се пречи да обедини американците за тази разумна цел.

Предшествениците му обаче настояват тя на всяка цена да се наложи като Свърх-Аза на човечеството, Всеблагия и Въздаващия, събрал в едно Разрешаващото и Забраняващото начала, държател на Истината от последна инстанция. Непостижимо, като всяка „богоизбранска“ цел, твърде силно родееща се онази отпреди сто години за световната комунистическа революция, която, според група революционери-неруснаци, Съветска Русия била длъжна да извърши с цената на руския народ.

Доказано от практиката е, че целта на политиката е да потушава крайностите, да укротява прекалено страстните последователи на резките действия, да хармонизира обществото, а не да вкарва в него допълнителни разцепления и раздори. Хана Аренд твърди, че „Тоталитаризмът и авторитаризмът са системи, които разрушават социалните връзки между хората и като резултат довеждат до смърт на обществото... Всеки вид милитаристична или монополистична социална система води до същото – до социална дезинтеграция, разпад, катастрофа, гибел…“

Пето и десето е как се наричат тоталитаризимите: Християнският - с кръста, Ислямският - с корана, Болшевишкият - със сърпа и чука, Хитлеристкият - с обърнатата свастика, Маоисткият - с червеното знаме или либераленият - със заплашително размахания показалец на чичо Сам. Принципно много сходни са методите и изходът от прилагането им. Сатанизирането на президента Тръмп в САЩ днес видимо се родее със свирепите чистки на „враговете с партиен билет“ в СССР и Китай при Мао Дзедун.

Преди няколко дни в американския град Шарлотсвил по време на сблъсъци, при премахването на паметник на генерал Лий, трима души загинаха и над 30 бяха ранени. Разрушаването на паметници е глупост, не можем да преправим историята, а само да се учим от нея“, заяви президентът Тръмп. Беше прав, но политическите му противници очаквано го оплюха в медиите. Особено важна особеност на тоталитарното поведение е непрестанното изтриване на сегменти от истинската история и манипулативното им заместване с измислици.

Това релефно се вижда при съпоставяне на сегашните тъпи лъжи за генерал Робърт Лий и документирания му образ.

Син е на героя от американската война за независимост генерал Хенри Лий, прославил се като „Кавалериста Хари“. Роберт завършва блестящо военната академия „Уест Пойнт“ втори във випуска и без нито една забележка. Жена му Мери е правнучка на Джордж Вашингтон.

През 1861 г. вече е полковник, известен като противник на робството и отделянето на Юга. Вероятно затова лично президентът Абрахам Линкълн му предлага да командва сухопътните войски на федерацията. Лий е южняк, отказва да воюва с южните щати и на това основание подава оставка.

Приема да служи при президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, активно участва в създаването на редовната армия на Юга, получава генералско звание, става неин командващ. Постига редица победи над федералните войски, авторитетът му сред конфедералисти става огромен. След поражението на Конфедерацията е амнистиран, заслугите му са признати и от южняците, и от северняците. дори от неговите противници на бойното поле.

Много скоро след гражданската война са му издигнати паметници, макар на власт да са противниците на конфедералисти. Робърт Лий е една от легендарните личности на САЩ, символ за чест и смелост, герой на цяла Америка. Знакова фигура в американската история до 1970 г., когато се надига либералната вълна и правозащитни групи започват да му ровят кокалите и преиначават историята на Гражданската война. Громенето и преместването на паметници напоследък придобиха формата на епидемия.

Тя започна обаче в постсъветска Русия и в бившите соцстрани, прокарваха я емисари от САЩ и още се вихри в Полша и Украйна. Закономерно я получиха и у дома си, разгаря се предимно в южните щати, които през последните години се напълниха с пришълци, за които американската история и нейните герои са чужди и непознати. Те са активистите срещу бялата американска общественост, срещу чуждата им памет на американския народ.

Дълбоко ешелонираната в различните власт либерална политическа класа е намерила в тях и политическите им амбиции важен ресурс за запазването на позициите си.Както и за противодействие на президента Тръмп и обезценяване на волята на 60 милиона избиратели. Повечето бели и отговорни за страната си хора, отвратени от либерални бяс. Сблъсъкът на здравите сили с безбрежната политкоректност и мултикултурализма се изостря до степен на стрес-тест за единството на американците.

И естествено се фокусира около оценките за Гражданската война. Не се ли спре либералната полуда, ще се стигне до преразглеждане на ролята и значението на още по-знакови фигури и от генерал Лий. Бащите на американската конституция начело с Джеферсън са били едри робовладелци – долу! Вашингтон също е бил робовладелец – да се преименува столицата! Линкълн е искал свобода за робите, но е добавял, че целта е да се прогонят от Америка – правилно са го гръмнали!

„Цветните революции“ са патент на либералите и глобалистите, предвидени са за износ, но като нищо могат да се реализират и като модел за американска употреба. С подобни или дори същите деструктивни последствия. Не е добра перспектива за света, твърде голяма и въоръжена до зъби страна са САЩ.

Коментари

Задължително поле