Война на компромати в Америка

От преврата в Иран през 1953 г. до Майдана в Киев през 2014 г., САЩ са организирали поне 80 пъти успешни или неуспешни преврати в чужди държави

Тръмп и неговият екип не чакаха дълго и веднага след неуспешната процедура по импийчмънта в Сената започнаха своята атака срещу преследвачите си от Демократическата партия. Засега не е ясно кой ще бъде съперника на Тръмп в изборите и затова се нанася удар по целия спектър, за който може да са отговорни демократите.

На 10 февруари тази година отново по канала One America News (както и при декемврийската премиера на филма на Джулиани) е показан друг филм за събитията в Украйна. Негов автор е бившия съветник на Тръмп Майкъл Капуто. Епизодът е свързан с корупцията на Байдън и неговия син, но основният акцент е върху разкриването на високопоставени демократи и техния съучастник Сорос при организирането на преврата на Майдана с всичките им съпътващи мръсни дела, включително и екзекуцията на хора. Що се отнася до корупцията на Байдън, няма нищо ново. А с разобличаването на заговорниците обикновено се получава меч с две остриета.

Според оценките на американските анализатори, от преврата в Иран през 1953 г. до Майдана в Киев през 2014 г., САЩ са организирали поне 80 пъти успешни или неуспешни преврати в чужди държави при всички президенти. И демократи, и републиканци. Ситуацията изглежда като цяло шизофренична, когато Тръмп обвинява Обама и Байдън в успешния преврат в Украйна, но не обвинява себе си за неуспешния преврат във Венецуела през януари-февруари миналата година. Това е ситуацията, в която Тръмп искаше председателя на парламента Гуайдо, човек, който външно прилича на Обама, да замени законния президент Мадуро.

През последните десетилетия американската пропагандна машина нарича тези преврати "помощ за демократичните сили" на различни страни. Така в американските медии бяха представени и събитията на Майдана. И е малко вероятно пропагандистите на Тръмп да могат да променят в плюс или в минус съзнанието на бъдещите избиратели. Затова Тръмп трябва да попълва чувала с компромати с обичайното съдържание - факти за корупция или всякакви патологии в поведението. И не само за Байдън, но и за другите демократични кандидати.

За противниците на Тръмп ситуацията с компроматите е по-добра. Както знаете, те вече имат материали за така наречената „украинска следа“ на Тръмп (Парнас, Фирташ и другите). Освен това с голяма степен на вероятност може да се предположи, че демократите ще наблегнат на атаките срещу Тръмп и по другите му дела. Те са подготвили всичко това и вече са започнали процеса. На 31 март Върховният съд ще разгледа незабавно три дела, свързани с изпълнението на призовките на Камарата на представителите и прокуратурата на Ню Йорк с искания за предоставяне на финансовите данни на Тръмп. В съдилищата с по-ниска инстанция Тръмп загуби и трите дела и те бяха препратени към Върховния съд.

Две от делата са свързани с призовки от конгреса, изпратени до счетоводната компания Mazars и банките Deutche Bank AG и Capital One Financial Corp. Законодателите искат да получат от тях банковите данни на президента, данъчните му декларации и други материали. Третият случай включва криминално разследване на Тръмп и неговия семеен бизнес. Според „Ню Йорк Таймс“, публикувал своето журналистическо разследване още през октомври 2018 г., Тръмп е създал подставена фирма, за да скрие от данъчните стотици милиони долари, получени от родителите му Фред и Мери Тръмп. Те дариха над 1 милиард долара на всяко едно от децата си.

Окръжният прокурор на Манхатън, демократът Сайръс Ванс, също иска да получи данъчните декларации на Тръмп от Mazars. Той разследва възможните нарушения в ситуацията, в която адвокатът на Тръмп Майкъл Коен уж е платил на бившата порно актриса Стефани Клифорд за мълчанието й за интимните си отношения с бъдещия президент.

Върховният съд на САЩ предстои да се произнесе до края на юни 2020 г.

Друг случай, който в момента чака решение на Апелативния съд в окръг Колумбия, може да бъде отнесен до Върховния съд. Такъв е случая с Дон Макган, бивш старши юрист на Белия дом. За демократите той е ключов свидетел срещу президента в случая, възпрепятстващ комисията на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследваше евентуалната намеса на Русия в изборите в САЩ и предполагаем сговор на Тръмп с Кремъл.

Във всички случаи адвокатите на Тръмп настояват, че Конституцията гарантира имунитета на действащия президент от всякакви наказателни разследвания. Но дори Върховният съд да се съгласи с подобни аргументи на адвокатите на Тръмп, информационния натиск върху американския президент ще остане същия, и по-скоро дори ще се увеличи.

Затова можете спокойно да седнете в креслото и да гледате ново изпълнение на спектакъла от Бродуей.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле