Войнишкият лъв се върна на мястото си пред НДК (СНИМКИ)

На мястото на демонтирания паметник "1300 години България" пред БДК беше поставен реставрираният лъв от паметника на загиналите от Първи софийски и Шести търновски полкове.

Лъвът е бил част от военния паметник пред НДК за чието възстановяване в максимална прилика с оригинала е взето решение още през 2013-та година. 100-годишната метална фигура е централен елемент от комплекса, който е бил на това място от 34-та година до началото на 80-те, когато е демонтиран и на негово място е построен паметника "1300 години България".

"Тук ще се монтират допълнително 4 жертвеника, които символизират преклонението на българите пред жертвите, дадени за обединение на България. Посоката, която гледа е север, не е избирана нарочно, аз предполагам, че още по времето, когато е правен мемориалът не е избирана, това са били дадености чисто урбанистично градоустройствени, защото лъвът е център на един мемориален ансамбъл, който се е състоял от калканните стени на казарми. Той е бил един от най-ценните, най-скъпите, най-тачените паметници в България въобще", обясни по БНТ арх. Любомир Богданов - зав. комисия по военните паметници при Областния управител на София.

До момента лъвът беше съхраняван във Военноисторическия музей и реставриран в автентичния му вид. В началото на следващата година ще се проведе конкурс за възстановяването на останалата част от паметника - плочите с имената на загиналите войници, като част от от тях се съхраняват и днес.

В събота Войнишкият лъв ще бъде представен на обществеността на официална церемония с участието на Националната гвардейска част.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България