Волен Сидеров за Изборния кодекс пред „Труд“: ГЕРБ се впечатляват от всички обществени раздвижвания

Снимки: Пламен Стоименов

Евродепутатите да внасят в държавния бюджет 17 хил. лева от заплатите си, настоява лидерът на "Атака"

- Как приемате това, че ГЕРБ връщат старите преференции, готови са и да избират нова ЦИК?

- БСП предизвика изкуствена истерия с темата за преференциите, като използваха драматични изрази като „заклаха демокрацията“. Това беше фарсово, но като се има предвид, че ГЕРБ се впечатляват от всички възможни обществени раздвижвания по различни теми, са решили да поправят това, което се гласува в един късен вечерен час. По тази тема „Атака“ не взе отношение и не гласува. Аз не мисля, че въпросът с преференциите е най-важен. Превърнаха технически въпроси в номер 1. За мен номер 1 продължава да бъде какви хора ще бъдат изпратени в европарламента, ще се съгласят ли с моето предложение да не получават евродепутатите по-големи заплати от тези на българските депутати – защото не вършат повече работа. Сумата, която се поставя като разлика е огромна. Заплатата на един евродепутат е 21 276 лева на месец, а на българския народен представител е 3540 лв. Разликата е 17 736 лв. т.е., а ако се приеме моето предложение това на месец ще бъде спестено за бюджета. Ако се умножи сумата по 17 – колкото са евродепутатите, спестените ще бъдат 301 512 лв. на месец. За една година ще бъдат 3 618 144 лв. Така за 5-годишния им мандат ще бъдат спестени 18 090 720 лева.

- Не е ли популистка идеята ви, веднага ще се реагира, че стандартът на живот в Белгия и във Франция е далеч по-висок от нашия и те не биха могли да се справят с тези пари.

- Те ходят по три дни от седмицата и освен това им дават допълнителни заплащания за пътувания, за всичко. Така че стандартът на живот тук да не го слагаме. Българската депутатска заплата е достатъчна за не много голям стандарт на живот, не по-особен. В крайна сметка те отиват да вършат работа там, ако така приемем нещата. Това е тема, която много сериозно смятам да я поставя и да питам досега колко са спестили.

- Има хора, които са спестили по над милион за престоя си в европарламента.

- Точно така. Мога да ти изброя няколко такива имена, които са спестили. Например Андрей Ковачев – 1 241 262 лв. Шампионът е Петър Курумбашев – 4 549 170 лв. Ангел Джамбазки – 410 483 лв., по-скромно. Емил Радев и Сергей Станишев да завършим – 317 408 лв. Ако поне част от тези пари, защото говорим за 18 милиона за мандат, аз в Ямболската болница 2 години се боря да излобирам да отпуснат 12 млн. лева да я правим, 35 години я чакат. Тук имаме едни пари, които веднага могат да отидат за по-полезни неща. За мен това са важните неща. И друго – когато отиде българският евродепутат в европарламента, ще гласува ли за джендър идеологии, за Истанбулски конвенции, пактове за миграции, както са направили почти всички от тях. Мисля, че всички сега и за Венецуела признаха някакъв самозван президент, който се посочи сам и всички български депутати са гласувани до един да го признаваме. Аз предлагам през 2021 година да не правим избори, а да посочат от някое посолство кой да бъде президент и да си спестим парите за избори. Това за мен са важните неща. Връщането на преференциите е може би логично, защото след размисъл знаем, че понякога Бойко Борисов е взимал решения. Като лидер на ГЕРБ той има право да каже на своите партийни активисти да каже своето мнение и да решат да направят обратния ход. Не веднъж е ставало. Не виждам някаква драма в това.

- Борисов каза, че се е наложило да се направи компромис, да се съгласят с ДПС и с тяхното желание за преференциите, защото не всички от "Обединените патриоти" ходят на работа. Затова утре щял да покани коалиционните партньори, за да се разберат редовно да се ходи на работа. Това ли беше наистина причината за компромиса?

- Не знам причината. Причината си я обяснява ГЕРБ на пресконференцията. Колкото до самите преференции, дали ДПС, аз мисля, че партийните централи поначало се разбраха, че тези преференции стават и манипулации. Да не посочваме примери. И че има възможност, ако човек иска да излезе с инициативен комитет, дори и самостоятелно и да се пребори, ако събере гласове. Но тъй като се прие, че това е демократична изява, хората да предпочитат, да пренареждат ако трябва листата, хубаво, нека бъде така. Но за ходенето на работа ще прескоча коментара, защото ако почнем да се гледаме кой ходи на работа и кой кога ходи, важното е какво се върши и какъв е резултатът. Така че пак ще кажа накрая, не виждам драма да се върне нещо гласувано в късния нощен час.

Коментари

Задължително поле