На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

„Вояджър 2“ сондира междузвездното пространство (ИНФОГРАФИКА)

Хелиосферата има режим на разширяване на всеки 11 години

Преди година космическата сонда на Агенцията за космически изследвания на САЩ (НАСА) „Вояджър 2” изпрати обратно до Земята първите си измервания от междузвездното пространство, събрани след пътуване от 18 млрд. километра. Апаратът премина границата между хелиосферата и открития Космос на 5 ноември 2018 г. на разстояние 119 астрономически единици (АЕ) от Слънцето. Една АЕ се равнява на около 150 млн. километра на Земята. Сондата „Вояджър 1”, изстреляна в друга посока, извърши преминаването през хелиопаузата на почти идентично разстояние от 121 АЕ на 25 август 2012 г. Самата хелиосфера има режим на свиване и разширяване на всеки 11 години, припомнят учените, което обяснява разликата в разстоянията на двете сонди при преминаване на хелиопаузата. Новите данни, получени от „Вояджър 2” тази седмица дават различен поглед на учените докъде се простира сферата на влияние на нашето Слънце, спрямо това на космическите феномени.

Информациите от апарата показват, че влиянието на слънчевите частици се простира близо 160 млн. километра отвъд хелиопаузата, докато същевременно космическите частици и радиация оказват 10 пъти повече натиск от предполаганото досега върху хелиосферата. „Вояджър 2” разкри също така ,че на 225 млн. километра от хелиопаузата слънчевата плазма се забавя, нагрява се и удвоява плътността си. Според учени този ефект се държи на сблъсъка между слънчевия и галактическите ветрове, предизвикани от избухванията на супер-нови звезди преди милиони години. Извън пределите на хелиопаузата междузвездната плазма е с температура между 30 000 и 50 000 градуса по Целзий и 20 пъти по-плътна от слънчевата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.