Вредната храна убива повече хора от цигарите

Сътрудници от Института по показатели и оценка на здравето към Вашингтонския университет проведоха изследване, резултатите от което са публикувани в медицинското списание The Lancet. Според изводите причина за всяка пета смърт е небалансираното хранене.

Учените обработват данните на жители от 195 страни на възраст 25+ за периода 1990-2017 г. и открояват няколко фактора, оказващи пряко влияние върху съкращаването на живота и появата на различни неинфекциозни заболявания с възможен летален изход: исхемична болест на сърцето, диабет и колоректален рак.

На първо място е прекаленото количество сол в храната – от него всяка година умират 11 млн. души. В списъка попадат недостигът на плодове, фибри и пълнозърнести продукти в менюто, увеличената консумация на червено месо и газирани напитки с високо съдържание на захар, недостигът на калций и омега-3.

За да получат достоверни изследвания, учените свършват титанична работа, като засичат данни от най-разнообразни източници – от сайта Global Health Data Exchange до национални данни от производствените баланси на ООН.

Основният извод, до който стигат изследователите, е, че вредната храна убива повече хора, отколкото тютюнопушенето.

Остава да се чудим дали няма да ни изненадат с нова инициатива – върху пакета чипс например да има надпис „Яденето е вредно” със зловеща картинка. Да се готви пиенето!

Коментари

Задължително поле