Връх Монблан се е смалил

Величественият Монблан.

Измерват го на всеки две години

При предишното измерване се оказа, че Монблан се е смалил с почти един метър. Какво ще се случи този път? Както правят на всеки две години, екип от експерти по геодезия изкачиха най-високия връх в Западна Европа, за да го измери с помощта на изключително прецизни инструменти и ще докладва заключенията си, пише Франс прес.

Снабдени с най-усъвършенствани инструменти и за първи път с дрон, около двадесет души, разделени на осем екипа, са изкачили Монблан през септември, за да извършат в продължение на няколко дни щателни проучвания на белия гигант.

Експертите по геодезия тази година са били придружени от бившата френска звезда в биатлона Мартен Фуркад, който описа върха като "неизчерпаем източник на очарование".

Това е 12-ото издание на операция, която има за цел по-специално да моделира ледената шапка и да събере научни данни за влиянието на климатичните промени върху алпийските планини, отбелязват участниците в инициативата, стартирала през 2001 г.

Първоначално резултатите от направените проучвания е трябвало да бъдат оповестени едва "20 години по-късно", казва на сайта на проекта участник в две експедиции, допълвайки, че предизвиканият ентусиазъм е убедил организаторите да направят данните публично достояние предсрочно.

По време на предишната експедиция през 2021 г., покривът на Алпите беше измерен на 4807,81 метра - близо метър по-малко в сравнение с измерването, направено през 2017 г.

Измерването през 2019 г. беше запазено в тайна, тъй като беше счетено за непредставително. 

Най-високата надморска височина - 4810,90 метра, е регистрирана през 2007 г.
       
Тези разлики не са изненадващи, отбелязват геодезистите, тъй като "от зората на времето височината на Монблан непрекъснато се колебае". 

"Скалистият връх на планината се извисява на 4792 метра, но дебелината на слоя вечен сняг, който го покрива, действа като огромна снежна пряспа, която варира в зависимост от ветровете и валежите", отбелязаха експертите през 2021 г.

Надморската височина на върха се променя и в зависимост от сезоните и обикновено Монблан е по-висок в края на лятото, отколкото през пролетта. .

Европейските ледници, които са особено уязвими от покачващите се температури заради сравнително ниската си надморска височина, са загубили около една трета от обема си между 2000 и 2020 г., според данните, събрани от учените.

Топенето на ледниците във Френските Алпи през лятото на 2022 г. е описано като "изключително" и според глациолозите представлява около 5-7 процента от оставащата ледникова маса. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука