Връчиха Международните награди „Изящно перо – 2024“

Проф. Златимир Коларов, Иванка Славчева и Снежана Галчева

В Литературен клуб „Перото“ в НДК бяха връчени наградите „Изящно перо – 2024“, които вече няколко години отличават най-добрите поети и белетристи в Международен конкурс, организиран от Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина в партньорството на Салона за българска култура и духовност – Чикаго.

Главно действащо лице на цялостното провеждане на конкурса е писателката Снежана Галчева – член на Съюза на българските писатели, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. Тя е и зам.-главен редактор на вестника на българите в Чикаго „България сега“ и има сериозен принос за развитието на българската литература по
света.

Иванка Славчева – главен експерт на Изпълнителната агенцията за българите в чужбина към министъра на МВнР, референт за българските общности в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия – говори за нивото на културна организация, което все повече се разширява:

„Доказателство е и това събитие, както и много други, където се събират творци от различни краища на света, за да пишат и говорят на български, да мислят за България. Това е най- доброто, което можем да си пожелаем за благоденствието на България“.

Иванка Славчева прочете поздравително писмо до Снежана Галчева от Райна Манджукова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Водещ на събитието беше поетът Димитър Христов. Тази година в конкурса взеха участие българи, живеещи в Испания, Австрия, Италия, Франция, Гърция, Австралия, Португалия, Канада, Израел, Нидерландия, Швейцария, Чехия, Латинска Америка, САЩ и България. Участниците показаха за пореден път, че нивото на една нация се определя от нейната култура.

5-членното жури получи творбите без имената на авторите, за да може да направи своята безпристрастна оценка и класиране. Много автори събраха еднакъв брой точки. Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и Салон за българска култура и духовност – Чикаго, присъдиха:

ПОЧЕТНА ГРАМОТА ЗА ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В ЧУЖБИНА на проф. д-р Златимир Коларов - България

Специалната награда на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, на Ваня Велева – България

ЗА ПОЕЗИЯ

ПЪРВА НАГРАДА
Михаил Цветански – САЩ – „Този свят е любов“
Павлина Павлова – България - „Приемственост“
Катя Кремзер – Австрия - „Цена“
Станка Николова – Австралия – „Новият атлас“

ВТОРА НАГРАДА
Ина Ининова – Швейцария – „Морето ми е рокля“
Севделин Панев – САЩ – „Всичко ще отмине“
Джина Панчева – България – „Теорията на Хъбъл“
Силвия Милева – България – „Свят“
Дарина Проданова – САЩ – „Този свят“

ТРЕТА НАГРАДА
Лилия Маринова – България – „В двадесет и първи век“
Свежа Дачева – Швеция – „Триптих“
Елена Субашов – САЩ – „Есента на живота“

Дачо Господинов – България – „Гълъбите“
Чавдар Ангелов – САЩ – „Имигрант“

ЗА РАЗКАЗ

ПЪРВА НАГРАДА
Весела Сели Райчинова – Израел – „Миг“
Даниела Паскова – България – „Сапунени балони“
Галя Симова – България – „Спасете Хинд“

ВТОРА НАГРАДА
Христина Панджаридис – Франция – „Погребение на миналото“
Никоела Иванова – България – „Илхан и новото време“

ТРЕТА НАГРАДА
Марин Урумов – България – „Книгата“
Валентин Иванов – Германия – „Процесът“2.0:последна дума“
Борислав Ждребев – България – „Балчикаши“

ЗА ЕСЕ

ПЪРВА НАГРАДА
Наско Гелев – САЩ – „Надежда или страх“

ВТОРА НАГРАДА
Людмила Тодорова – България – „За бъдещето с тревога и надежда“
Силвия Ранкова – САЩ – „Светът и новото време“

ТРЕТА НАГРАДА
Николина Барбунова – България – „Светът и новото време“
Нонка Чардакова – България – „Свободата е щастие“

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА АФОРИЗМИ
Мая Цекова – България

ДЕТСТО ТВОРЧЕСТВО – ДО 18 ГОДИНИ

ЗА ЕСЕ
ПЪРВА НАГРАДА
Константина Пеца – Гърция
Деспина Методиева – Гърция
Кристина Къкринска – Гърция

ВТОРА НАГРАДА
Надежда Бомбова – България

ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО – ДО 18 ГОДИНИ

ЗА РАЗКАЗ

ПЪРВА НАГРАДА
Ралица Димова – Испания – „В търсене на бъдещето"

След награждаването присъстващите имаха удоволствието да научат най-важното от съдържанието на новоизлязлата книга на Снежана Галчева „Отразена светлина“ – сборник с интервюта и рецензии. Първата част включва интервюта на авторката с известни български писатели и общественици: Боян Ангелов, Златимир Коларов, Тодор Костадинов, Христо Деянов, Емилия Юкер, Елка Рускоф, Димитър Йовков и др.

В интервюто си проф. Златимир Коларов казва: Смитам определено, че не силните, а извисените прощават... Винаги съм твърдял, че раят и адът са на земята, че всеки миг от нашия живот ние сме в досег с тях“. В разговора на Снежана Галчева с Боян Ангелов фокусът е върху 110-годишнината на Съюза на българските писатели, но се разискват теми и от морално, естетическо и национално отговорно естество: например, липсата на държавни субсидии за творческите съюзи, неглижирането на писателския труд, обезбългаряването сред новите поколения чрез изхвърлянето на класиците на българската литература от учебните програми. „Нашата литература е неизменна част от европейската и това е повод за гордост...

Експериментите винаги са водили до създаване на нови образци, ала не бива да загърбваме традицията, нужно е да я обогатяваме и надграждаме, за да съхраним националния облик на литературата“ – казва Боян Ангелов. Втората част от книгата на Снежана Галчева е събрала нейни рецензии за книги на български автори, пишещи в широкия ареал на българската диаспора по света: Диана Христова-Олива, Георги Николов, Маргарита Мартинова, Михаил Цветански, Райна Манджукова, Калина Томова, Красимира Жечева, Елка Бърдарова, Василен Васевски, Наско Гелев, Христина Въчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура