Връчиха наградата за лирика на името на Иван Пейчев

Снимка: Община Шумен

3 000 лв. и статуетка "Ангелско перо"

Навръх рождения ден на Иван Пейчев, 16 декември, в Шумен беше връчена наградата за лирика в негова памет. Кристин Димитрова е носителката в 8-то издание на конкурса. "Щастлива съм, че имам за какво и за кого да пиша", каза тя при връчване на отличието.

Церемонията започна с поднасяне на цветя на паметника на Иван Пейчев пред Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. По-късно поетесата Кристин Димитрова получи лично от кмета на Шумен Любомир Христов чек с парична награда в размер на 3000 лв.

„Радвам се, че отличието получава Кристин Димитрова. Бих искал специално да я поздравя. Доколкото знам, тя е втората жена поетеса, която получава тази награда в историята на конкурса. Надявам се, че харесва поезията на Иван Пейчев и ще запази в сърцето си частица от Шумен след днешното награждаване“, каза Христов.

По статут, освен паричната награда, победителят в конкурса получава грамота и плакет статуетка "Ангелско перо", изработена от шуменския скулптор и художник Валерий Желязков. Това е още един спомен завинаги от Шумен, който беше връчен от председателя на Дружеството на писателите в града Антонин Горчев.

По-късно пред шуменската публика авторката представи свои творби от наградената стихосбирка „Уважаеми пътници“, отличена сред произведенията на общо 36 автори, които взеха участие в осмото издание на конкурса.

За първи път в регламента са предвидени отличия и за други творци, участвали в конкурса. Специални грамоти получиха поетите Тони Телаллов, Йордан Ефтимов и Мартин Спасов.

Коментари

Задължително поле