Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Връчиха наградите „Георги Черняков”

Иван Трифонов, Стамена Дацева, Елена Ташева, Красимир Нейков, Кристина Димитрова, Антонина Георгиева и Александра Евтимова.

Пред самия 8 декември младите писатели-студенти у нас имаха възможност да се изявят във второто издание на Националния литературен конкурс „Георги Черняков”. Тази година журито, което беше в състав – Николай Дойнов (председател), Лъчезар Лозанов, Тодор Костадинов и Георги Кушвалиев (членове), разгледа творбите на 46 поети, 21 белетристи и 5 хумористи. На връчването на наградите в Националния студентски дом на 5 декември дойдоха писатели от три поколения. Радостното е, че имаше и много млади хора, които подкрепиха с аплаузи своите приятели лауреати. Най-високо сред поетите беше отличен Красимир Нейков от Варна (ВТУ), от белетристите – Иван Трифонов от София (УниБИТ), а в хумористичния жанр наградата грабна Александра Евтимова (Бяла Слатина, ВТУ). Втора награда за поезия получиха Стамена Дацева и Елена Ташева, а трета – Антонина Георгиева и Дамяна Димитрова. В прозата второто място беше за Кристина Димитрова.

Общо бяха наградени 8 студенти, които си разделиха 2400 лв. награден фонд, осигурен от щедри дарители: Тихомир Тошев, Васил Чавдаров, Катя Кремзер и български писател от еврейски произход, пожелал анонимност. Всички те подпомагат дейността на Общество на литературния кабинет „Д. Дебелянов”, наследник на легендарния през 70-те и 80-те години Кабинет на младите писатели-студенти „Д. Дебелянов”. Припомняме, че в неговата духовна и творческа атмосфера са израсли едни от най-видните наши писатели днес, а Георги Черняков беше техният наставник, организатор, вдъхновител. Николай Дойнов изведе акцентите в мисията на всеки един творец: „Младите писатели трябва да общуват, да са в жива среда, да дебатират, да се измерват с тези, които си около тях. Ако вие имате това желания, ние ще направим така, че това да се случи… В тази зала ние някога не само рецитирахме, но се карахме за естетиката и поетиката, дори се биехме, даже се женехме тук. А сега Студентският дом е пуст. Поезията няма възраст, уважавайте поколенията преди вас, за да ви уважават и вас един ден.”

Новите поети пишат кратко, афористично, енигматично. Те четат творбите си директно от смартфоните си. Така мина и литературното четене на лауреатите.

Една от творбите на Красимир Нейков:

От земята до небето

на С. Чолева

един нож присъства винаги

хладен и остър

не те предава

остава спокоен в ръцете ти

кълца на ситно

думите

цветята

пространствата

играе с емоциите

без да се сражава

приема всяко решение

знае правилната посока

не греши когато

пробожда

излиза чист от раната

с върха към облаците

с дръжката –

към пръстта

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете