Връщаме още 74 контейнера италиански боклук

Няма данни отпадъците да са опасни за човешкото здраве, заяви апелативният прокурор на Варна

Още 74 контейнера от италианския боклук, складиран в пристанище Варна-запад, ще бъдат върнати на изпращача "Дентичепантелеоне" в Салерно, съобщи апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров на съвместен брифинг със Соня Трифонова, шеф на Териториалната митническа дирекция "Северна морска" и зам.-директоро на ОДМВР-Варна Андрей Ангелов.

Искане за реекспорта са депозирали две компании. CМACGM-България ще превози по море 54 контейнера, от които вече са взети лабораторни проби в рамките на започналото досъдебно производство за незаконен внос на отпадъци.

"По предварителни данни товарът не е опасен за здравето на хората", заяви Владимир Чавдаров. Заявка за превоза на 20 контейнера е подал и операторът Maersk. "В момента съдържанието им се проверява и при добро време партидата ще отпътува по море във вторник", уточни апелативният прокурор.

Преди дни Maersk пое връщането на първите 28 от общо 127 контейнера с боклук от Салерно, предназначени за столичната фирма "Блацион". Цялата партида, пристигнала от началото на октомври до края на ноември миналата година, трябваше да се изгори в ТЕЦ-а на "Брикел" в Гълъбово, установи разследването. След новите две заявки за реекспорт за сметка на изпращача в порт Варна-запад ще останат 25 контейнера, чиято съдба засега не е ясна.

Междувременно митницата, Гранична полиция и РИОСВ са започнали превантивен оглед на товара на кораб, докарал в друго варненско пристанище вакуумирани бали от разрешеното твърдо гориво RDF. Пратката трябва да стигне до Златна Панега и да бъде изгорена в лицензирана инсталация. "Товарът идва отново от Италия, но не е обект на разследването. Изпращачът и получателят са различни", уточни Чавдаров.

Коментари

Задължително поле