Горят треви и храсти край Благоевград

Остават неясни причините за пожара, избухнал в столичен ресторант

Марсилия – входът на Прованс Пристанището, брулено от мистрала, е най-голямото във Франция

Австралийска авиокомпания извърши най-дългия директен пътнически полет

12-годишен велосипедист е със счупени нос и ръка, след като го блъсна кола в Разград

Стефка Стоева: ЦИК е готова за местните избори

Мошеници ползват името на депутат за измамни схеми за дърва за огрев

Бургаски рибари: След лефера, дойде барбун, паламудът тръгнал към нас (ВИДЕО)

Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Връщане статута на полските пазачи и подкрепа на малките и средни стопанства, предвижда програмата на ГЕРБ

Реформата в поземлените отношения, комасацията и възприемането на земеделската земя като природен ресурс, осигуряващ националната хранителна сигурност, бяха основни теми, обсъждани на кръгла маса на тема земеделие, провела се във Велико Търново.

На срещата присъстваха земеделци и арендатори от региона. Участници в срещата изразиха благодарност към правителството на ГЕРБ за националните мерки за финансова подкрепа на сектора и за заложения в предизборната програма на партията ангажимент за изграждане на фермерски пазари и осигуряването на финансов ресурс за прилагане на схеми за преходна национална помощ в растениевъдството и животновъдството.

Във Велико Търново ще има фермерски пазар на територията на бившето сержантско училище. За изграждането му ще кандидатстваме по Европейски програми, каза на присъстващите кметът на старата столица и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов. Той заяви, че е много важно да има стабилна държавна политика за сектора, важно е да има синхрон между земеделските производители, местната власт и централната. Благодаря ви, че помагате на кметовете и населените места, защото вие винаги първи откликвате на потребностите на селата, допълни Панов.

Ангажимент на ГЕРБ е да продължи развиването на балансирано земеделие и пазарно ориентирани, конкурентоспособни земеделски стопанства. За следващото правителство на ГЕРБ, фокусът на подкрепа ще останат малките и средни предприятия. Нов акцент е подкрепата на земеделския производител в търговските обекти и директно на пазарите до крайния потребител.

В поземленото законодателство ще намери място охраната на селскостопанското имущество и реколта, предвидено е връщане статута на полските пазачи, стана ясно по време на срещата.
Предвижда се развитие на ефективно поливно земеделие, ръководено от сдруженията за напояване, както и ефективна превенция на риска. Сред приоритетите в програмата са също науката и иновациите в земеделието. Предвижда се обучение и повишаване на професионалната квалификация на всички желаещи български фермери.

Ще продължи прилагането на съществуващите схеми за държавни помощи, в това число под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство.
Важен за следващото правителство на ГЕРБ ще бъде дебатът за новата обща селскостопанска политика. Целите на най-голямата поритическа сила са да запази нивата на директното подпомагане и да увеличи пакета обвързана подкрепа. Предвижда се въвеждане на мерки за управление на риска в земеделието, за да може, когато има ценови кризи – например, както беше с цената на млякото, земеделският производител да може да получи компенсация за претърпените вреди като директно плащане.

Друга от целите на ГЕРБ е изграждане на единен електронен регистър на земеделските поземлени имоти, както и електронна идентификация на животните в България. В мандата на ГЕРБ са изградени над 500 км пътна инфраструктура, за 2 г. са залесени площи, равни по обем на залесяването за последните 5-6 години.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.