82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Връщане статута на полските пазачи и подкрепа на малките и средни стопанства, предвижда програмата на ГЕРБ

Реформата в поземлените отношения, комасацията и възприемането на земеделската земя като природен ресурс, осигуряващ националната хранителна сигурност, бяха основни теми, обсъждани на кръгла маса на тема земеделие, провела се във Велико Търново.

На срещата присъстваха земеделци и арендатори от региона. Участници в срещата изразиха благодарност към правителството на ГЕРБ за националните мерки за финансова подкрепа на сектора и за заложения в предизборната програма на партията ангажимент за изграждане на фермерски пазари и осигуряването на финансов ресурс за прилагане на схеми за преходна национална помощ в растениевъдството и животновъдството.

Във Велико Търново ще има фермерски пазар на територията на бившето сержантско училище. За изграждането му ще кандидатстваме по Европейски програми, каза на присъстващите кметът на старата столица и областен координатор на ГЕРБ Даниел Панов. Той заяви, че е много важно да има стабилна държавна политика за сектора, важно е да има синхрон между земеделските производители, местната власт и централната. Благодаря ви, че помагате на кметовете и населените места, защото вие винаги първи откликвате на потребностите на селата, допълни Панов.

Ангажимент на ГЕРБ е да продължи развиването на балансирано земеделие и пазарно ориентирани, конкурентоспособни земеделски стопанства. За следващото правителство на ГЕРБ, фокусът на подкрепа ще останат малките и средни предприятия. Нов акцент е подкрепата на земеделския производител в търговските обекти и директно на пазарите до крайния потребител.

В поземленото законодателство ще намери място охраната на селскостопанското имущество и реколта, предвидено е връщане статута на полските пазачи, стана ясно по време на срещата.
Предвижда се развитие на ефективно поливно земеделие, ръководено от сдруженията за напояване, както и ефективна превенция на риска. Сред приоритетите в програмата са също науката и иновациите в земеделието. Предвижда се обучение и повишаване на професионалната квалификация на всички желаещи български фермери.

Ще продължи прилагането на съществуващите схеми за държавни помощи, в това число под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство.
Важен за следващото правителство на ГЕРБ ще бъде дебатът за новата обща селскостопанска политика. Целите на най-голямата поритическа сила са да запази нивата на директното подпомагане и да увеличи пакета обвързана подкрепа. Предвижда се въвеждане на мерки за управление на риска в земеделието, за да може, когато има ценови кризи – например, както беше с цената на млякото, земеделският производител да може да получи компенсация за претърпените вреди като директно плащане.

Друга от целите на ГЕРБ е изграждане на единен електронен регистър на земеделските поземлени имоти, както и електронна идентификация на животните в България. В мандата на ГЕРБ са изградени над 500 км пътна инфраструктура, за 2 г. са залесени площи, равни по обем на залесяването за последните 5-6 години.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.