Връщат войнишкия лъв пред НДК

До месец и половина творбата на проф. Старчев ще е музеен експонат

На мястото на паметника "1300 години България" пред НДК в София ще бъде възстановен мемориалът на Първи и Шести пехотен полк. Планира се да бъде върнат и лъвът, който е бил част от комплекса, а в момента се съхранява в Националния военноисторически музей. Това съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на пресконференция заедно със зам.-кметът по културата доц. д-р Тодор Чобанов и главният архитект на София Здравко Здравков. Общинското дружество "Софинвест" започна премахването на "1300 години България" в понеделник.

По думите на зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов предстои да бъде обявен конкурс за проект за мемориала на Първи и Шести пехотен полк, като заданието за него се пише в момента. Кметът Йорданка Фандъкова е отправила молба до военния министър Красимир Каракачанов за връщането на лъва. До приключване на конкурса за възстановяването на мемориалните плочи, пространството под паметника ще бъде затревено, каза градоначалникът.

По думите на Чобанов плочите, на които са били изписани имената на войниците от Първи и Шести пехотен полк, са лошо пострадали, а някои дори липсват.

Лъвът, от войнишкия паметник, обаче, е в сравнително добро състояние. Водещи специалисти под ръководството на скулптора Марин Марков ще го обследват и ще извършат по него допълнителни консервационни работи. „За разлика от 80-те години, заданието за паметника ще премине през всички възможни фази на обществени обсъждания, ще трябва задължително да се съгласува с министъра на отбраната, защото в България действа и Закон за военните паметници“, обясни още Чобанов. Той допълни, че за момента няма как Столична община да даде срок на конкурса.

Фандъкова пък съобщи, че проекта за демонтаж на паметника "1300 години България" е на приблизителна стойност от 408 хил. лв. общински пари. Тя допълни, че крайната сума за проекта ще стане ясна след като част от металната конструкция на паметника бъде предадена за рециклиране, приходът от което ще намали разхода за демонтажа. Дейностите по него извършват под ръководството на Музея за история на София и специално поканен експерт. Срока за свалянето на паметника е между месец и месец и половина. „По отношение на проекта всички документи са напълно изрядни“, коментира още Фандъкова.

Скулптурите от мемориала ще бъдат поставени в Националния исторически музей, в което авторът им Валентин Старчев е бил поканен да участва.

Междувременно общински съветници от БСП в София и граждани обявиха желанието си да излязат в 18:00 ч. на пореден протест за запазването на паметника „1300 години България“.

2-1-1 2-1-2

 

 

Столичния кмет Йорданка Фандъкова за скулптурата на проф. Старчев:

Моментът за възстановяването на мемориала отмина

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова моментът за възстановяване на "1300 години България" пред НДК отдавна е отминал.

По думите й, още преди откриването му през 1982 г. паметникът е бил определен като незавършен. Година по-късно министър Григор Стоичков му отнема акт 16. В годините от 1988 до 2011 г. експертизи показали, че мемориалът е опасен.

Фандъкова посочи, че авторът на творбата - Валентин Старчев, е бил част от комисия, която през 2003 г. установява, че е необходимо незабавното демонтиране на плочите и спомагателната конструкция. В тази комисия е бил и Светлин Русев, който през миналата седмица се обяви за запазването на паметника.

Фандъкова припомни, че общината е провела конкурс за възстановяване на мемориала, преди да реши да го премахне през 2014 г., но нито един от проектите не е получил минималните 50 точки. Не се е справил и този на автора на монумента проф. Старчев. Проучване сочи, че 80% от софиянци тогава са били за демонтажа. „Нямам информация да е имало предложение на инициативен комитет за възстановяване на паметника , допълни кметът.

02-02

 

Ден след крана идва инциативен комитет

Ден след като започна демонтажа на паметника „1300 години България“ се роди инициативен комитет, да го пази от премахване. В понеделник сутрин пред монумента беше монтиран кран.

От комитета предлагат временно спиране на демонтажа на паметника „1300 години България“. Сред членовете му са художникът Кирил Кузманов и куратурката Яра Бубнова. Те предлагат да се направи независима инженерна експертиза на безопасността на конструкцията на паметника. Инициативния комитет иска проектът за демонтаж да бъде внесен за разглеждане в Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства към Министъра на културата и Експертно-художествения съвет към Столична община. Сред исканията е и Столична община да се обърне с официално писмо до автора на паметника с и да му възложи да представи на вниманието на СОС проект за реставрация на паметника. „Да се отчете националното значение на монумента“ искат от комитета.

 

С публични призиви за съхранение

Творци се опитаха да спрат премахването на произведението

Някои от най-известните български художници и скултори излязоха с публични призиви към Общината да промени плановете си за демонтиране на паметника пред НДК след като стана окончателно ясно, че се планира това да се случи до края на лятото.

Академик Светлин Русев изпрати до „Труд“ статия със заглавие „Едно предизвестено духовно убийство“, където аргументира позцията си за запазването на скулпутрния комплекс „1300 години България“. В материала той изброи имената на международно известни хора в областта на скулптурата и архитектурата, които се обявяват в защита на паметника и написа: „Уважаеми държавници, не допускайте през нея политически и псевдопатриотични комплексари, невежествени исторически и административни терористи, неграмотни и агресивни нашественици! Утре ще бъде късно!“

Статията на Светлин Русев в „Труд“ провокира още реакции в средите. Авторът на паметника пред НДК професор Валентин Старчев също призова Общината да размисли. „Произведението още може да се възстанови и осъвремени професионално, с малко намеса, и съответно, с малко средства. Аз съм готов да работя по възстановяването. Но защо се стигна до това състояние на паметника? Той беше докаран дотук от Общината, която имаше задължението да се грижи за него“, каза Старчев.

Павел Койчев и Георги Чапкънов заявиха, че според тях паметници принципно не трябва да се унищожават, но Иван Яхнаджиев застана на противоположна позиция с думите, че „паметникът няма достатъчно естетически качества и мястото му не е в град София.“

03_rusev 03_starchev

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България