Връщат пари за самолетни билети след жалби

За цялата 2020 г. над 130 хил. лв. са върнати на потребителите след намеса на Европейския потребителски център в България.

Има много оплаквания в Европейския потребителски център

50 хил. лв. са възстановени заради анулирани полети

Семейство си взело 3300 лв.

Сума, възлизаща общо на 50 хил. лв., са получили обратно българи, купили си самолетни билети през 2020 г., които в последствие са били анулирани заради пандемията. Чуждите авиокомпании са върнали парите след подадени жалби в Европейския потребителски център в България.

Една от най-големите суми, която са успели да върнат на български потребител, е над 4600 лв. за самолетен билет от Шанхай към София. Жената не получава билета си, но парите са изтеглени от сметката є, като едва след намесата на центъра успява да си ги върне обратно. В друг случай семейство платило над 3300 лв. за резервация в хотел в Австрия през април 2020 г., но така и не успяло да използва запазената стая. Но пари обратно също не получили, докато не подали жалба.

За цялата 2020 г. на над 130 хил. лв. възлиза общият размер на сумите, върнати на потребители след намеса на Европейския потребителски център в България, при проблеми с търговци от други страни в ЕС, както и в Исландия, Норвегия и Обединеното кралство.

В общата сума са включени и парите, които са получили обратно потребителите, които са потърсили помощта на експертите, защото са поръчали стоки онлайн, платили са ги, но след това са ги върнали, а търговецът не е искал да съдейства и да възстанови сумата. Центърът е помагал за възстановяване на суми и при други проблеми при онлайн пазаруване, наем на коли, при резервации в хотели в друга страна от ЕС или при отменени събития.

Съветите, които дават експертите от центъра, са да следите често вашия имейл адрес, особено ако сте купили самолетен билет. Включително и папка „спам”, както и за новини на официалния сайт на превозвача. Съхранявайте на достъпно място копие от всички документи, свързани с резервацията, независимо от типа транспорт - копия от билети, платежни документи и кореспонденция с търговеца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари