Връща се модата от 70-те

Актуална ще е ажурната плетка 

Стари тенденции в нова форма

Модата несъмнено е циклична и старите тенденции непрекъснато се връщат, но в нова, преосмислена форма. Сега, когато навлизаме в ново десетилетие, е време да разберем какво ще преобладава в нашите гардероби и какво най-вече ще повлияе на модата.

Една от основните тенденции се нарича “нарушаване на половите норми” и въвеждането на разни технологии в облеклата. Прогнозира се и бум на еко-марки и ръчно изработени одежди. Какво още прогнозират експертите?

Панталони - клош 

Подобна на тази през 70-те години, тази кройка ще бъде изключително популярна през следващите две години, така че тесните дънки могат да бъдат прибрани в най-горния рафт, защото модата за панталони в стила на 70-те години ще надделее в близко бъдеще.

През 2020 и 2021 г. ще видим много тенденции от онази епоха, но основното е връщането на панталоните - клош, споделя нюйоркската стилистка Саманта Браун.

Големите яки и широки ревери

Те ще бъдат основната тенденция през следващото десетилетие, която също идва от 60-те и 70-те години. Това стана ясно и от подиумите през модните седмици пролет-лято 2020 и ще продължи да определя модата през следващите години.

Дантелени яки при роклите и масивните - при блузи, всичко това ще бъде актуално. Примери за вдъхновение могат да бъдат намерени в колекцията Miu Miu.

Плетиво на една кука

Тенденцията за плетивото на една кука ще се засили през следващите години. Ажурната плетка периодично се появява в колекциите на дизайнерите през последното десетилетие, но миналото и това лято имаше истински бум - рокли, бански костюми и плетени шапки можеха да се видят в Instagram профилите на много звезди и влиятелни лица. Ако вследствие на тази популярност, вие сами сте решили да овладеете тази техника, бъдете сигурни, че тези уменията ще ви бъдат полезни.

Експертите са убедени, че плетивото на една кука ще остане в тенденция още няколко сезона, което, разбира се, се дължи на всеобщия интерес към занаятчийските изработки. Неща в подобен стил можеха да се видят на шоутата на Fendi, Marni и Gabriela Hearst.

Флорални щампи 

Подобни на тези през 60-те години, те ще се върнат на мода. Дръзки, странни и вдъхновени от поп арта, флоралните щампи ще бъдат навсякъде, не само в ежедневната, но и във вечерна мода - тази година видяхме цветни рокли на червения килим. Достатъчно е например да си припомним тази на Тейлър Суифт.

Дънки с ниски талии

През следващите години дънките с ниска талия от 2000-та ще направят голям бум. Тези първи “поздрави” от миналото вече можеха да се видят в някои нови колекции и този стил отново започна да се вписва в хрониката на уличната мода.

Обикновено тенденциите започват да се повтарят 20 години след предишната им поява, което означава, че модните елементи от края на 90-те и началото на 2000-те ще се появят отново, това обяснява стилистът Саманта Браун.

Андрогинният стил 

Тази популярна модна тенденция се основава на подсъзнателното желание на съвременните жени да бъдат силни и самостоятелни наравно с мъжете. Такъв начин на живот изисква известна бруталност в поведението на по-слабия пол, използвайки елементи от мъжкия гардероб.

Сега обаче този стил ще бъде популярен и сред сред дамите, и сред мъжете.

Една от ключовите тенденции за следващото десетилетие, казват експертите, е смелостта и нарушаването на конвенциите, когато става въпрос за стил. И така, идеята за андрогиния ще доминира и ще играе ключова роля. Известно е, че Хари Стайлс, Тимъти Шаламе, Кристен Стюарт и Зендая Колман често избират по-андрогинна мода.

В същото време самото желание за нарушаване на модните правила, разбира се, не е ново. Лорън Бакол по панталон през 40-те години беше пример за свободолюбие в модата, коментира стилистът и фотограф Ксина Гиатрас.

Двуредни сака

Двуредните сака ще бъдат популярни както в ежедневието, така и във вечерната мода. Костюмите вече драстично изтласкват роклите на червения килим. Модата на панталоните също е свързана с нова вълна на феминизъм, която очевидно ще се засили и през следващите години. В същото време експертите са уверени, че не само костюми, които пасват на фигурата, ще бъдат популярни, но и по-свободните силуети с панталони, свободно спускащи се от ханша, ще са на мода.

За първи път видяхме подобна тенденция през 20-те години на миналия век, когато жените спряха да носят корсети и рокли.

Преплитане с технологиите

Днес дизайнерите са запалени по интегрирането на най-новите технологии в модата. От създаването на специални аксесоари за джаджи (заслужава да се споменат дизайнерските калъфи за AirPods) или използването на иновативни материали до дигиталното облекло, модната индустрия днес е неразривно свързана с технологиите. Може да се предположи, че тази връзка ще се засили през следващите години.

Коментари

Задължително поле