Всеки пети младеж не учи и не работи

България е на едно от челните места в Европа по брой на млади хора, които нито учат, нито работят. Всеки пети младеж на възраст 20-24 г. попада в тази група, съобщи Би Ти Ви.

Процентът е по-висок единствено в Гърция и Италия. На другия полюс с минимална младежка безработица са Германия, Швеция и Дания.

На този фон доходите в България остават в пъти по-ниски, отколкото в Западна Европа, но растат с по-бързи темпове. Така през последните години средната работна заплата нараства с близо 8%. Ако тенденцията се запази, до края на годината средната заплата ще мине 1000 лева, прогнозират работодатели.

Проучвания показват, че разминаването между търсене и предлагане на пазара на труда се задълбочава. Фирми се оплакват, че въпреки доброто заплащане, което предлагат, кандидати за работа няма.

Трудови посредници предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки образованието да отговори на нуждите на бизнеса, след десет години ситуацията ще е критична - заради застаряващото население работещите ще намалеят с повече от 1/3. Най-сериозен глад за кадри има в производството. Все по-трудно се намират и специалисти за т.нар. изнесени услуги - финансисти и други специалисти с чужди езици.

Коментари

Задължително поле