Отделяме до 200 лв. за коледни подаръци

Повечето ще заложат на модни артикули

olx-holiday-shopping

Над 30% от българите ще отделят между 100 и 200 лв. за коледни подаръци на близките си. Това показва проучване, проведено онлайн сред потребителите на OLX България . 80% от всички запитани ще зарадват само най-близките си хора за празника или средно около пет човека. С бюджет до 50 лева ще бъдат малко под 10% от българите, а над 300 лева ще отделят за коледни подаръци 27% от всички анкетирани.

70% от запитаните ще подарят модни артикули, над 55% ще заложат на играчка или сувенир, а близо 50% ще изберат козметика. Останалите категории, които попадат в списъка на предпочитаните за подаръци, са: спортни стоки и аксесоари, играчки и сувенири, пътувания и преживявания. Когато правят своето празнично пазаруване, 65% от участниците в проучването ще комбинират онлайн пазаруване с ходене по магазините.

Дрехите са най-търсеният артикул от категория „Мода“ за района на София (31 403 търсения), обувките са най-предпочитани от потребителите в Пловдив (15 678), а във Варна са регистрирани най-много търсения на аксесоари (6 000 бр.). Над 60% от обявите в секция „Мода“ на OLX са нови, от които 123 000 са дрехи, 75 369 са обувки, 30 789 са аксесоари.

Най-търсеният подарък в категория „Спортни стоки“ е велосипедът (37 500 търсения), следван от фитнес оборудването (12 000 запитвания) и фенски футболни артикули (8 694 търсения).

В сегмента на „Играчките“ OLX България регистрира голямо търсене на радио управляеми играчки. Разпределено по райони, този артикул е най-желан от потребителите в София. Плюшените играчки се търсят най-много в Хасково (345), а в Пловдив – кукли (987).

Според OLX България най-търсените ключови думи през ноември 2018 г. са „мобилен телефон“, „PlayStation”, „тротинетка“, “Пес патрул“, „колело“. Други търсения за сезона включват ключовите думи „телевизор“, „климатик“, „домашно кино“, „пералня“ и „ски“.

Над половината от запитаните в онлайн проучването не планират да пътуват по празниците. Тези, които все пак ще излязат от уюта на дома, ще посетят роднини или ще прекарат кратка почивка в България. По-малко от 10% от участниците в изследването ще пътуват в чужбина. Сред предложенията на OLX България най-търсени са почивките на село и къщите за гости, като се отбелязва 12% ръст в категорията преди празниците. Най-голямо търсене на къщи за гости (226) OLX отбелязва в района на Велико Търново. Близките до София – Сапарева баня, Белчин и Боровец са най-търсените за СПА. Средната цена на пакетите за почивка в дните около Коледа и Нова Година е 622 лв.

OLX България предлага идеалното решение на потребителите за нежелани подаръци, които могат да бъдат продадени след празниците в платформата. За периода на месец януари 2018 г. компанията е регистрирала ръст на обявите в категориите „Книги“ (31%), „Домакински електроуреди“ (24%) и „Декорация и Коледни играчки“ (34%).

Изследването е проведено сред потребители на OLX България през декември 2018 г.

Коментари

Задължително поле