Всеки трети живее в дом без канализация

Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Изграждат канализация в Кръстова вада

Всеки трети българин живее в дом без канализация, а малко под 1% от населението у нас е лишено от водоснабдяване. Данните изнесе регионалният министър Николай Нанков на форум “Новите инвестиции във ВиК инфраструктурата”. Над 60 процента от водопроводната инфраструктура е изграждана преди 30-40 години, а има цели градове, където възрастта на тръбите е над 60 години, посочи той.

Според него тези проблеми ще бъдат решени, като се приеме новият Закон за ВиК, който ще бъде внесен за обществено обсъждане до края на юни.

Една от промените в него е социално слабите да ползват безплатно до 50 литра вода на денонощие, както и да получат водомери без пари. Предвижда се и въвеждане такса “солидарност”, която потребителите ще плащат, и която ще отива за инвестиции в труднодостъпните региони. Нанков обясни, че таксата ще бъде 8-10 ст./куб. м вода, но това няма да доведе до оскъпяване на водата, а ще се прави чрез отчисления. Тези пари ще отидат за фонд, с който ще се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейски средства.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че през тази година ще започне изграждане на канализация в местността Кръстова вада запад в София. Като значими обекти, които се нуждаят от усилия в този сектор Фандъкова акцентира върху Бенковски, Симеоново, Красно село, Средец, Оборище, Сердика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес