На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Всеки трети човек, посегнал на живота си, е употребил алкохол

Около 30% от хората с депресия злоупотребяват с алкохол, сочи световната статистика. Редовното пиене вкъщи може да прикрива сериозни проблеми на личността или взаимоотношенията в семейството, категорични са специалистите. „Когато усетя напрежение, особено след края на работния ден, първата ми работа, като се прибера у дома, е да си налея чашка ракия, така идвам на себе си. Имам нужда да разпусна, какво лошо има?“ Това често признание, познато от практиката на много психиатри, работещи в областта на зависимостите, очертава типичния профил на човек, който търси изход от проблемите си по един лесен, но неефективен начин.

Алкохолната зависимост може да бъде многолика, предупреждават специалистите: от тежки запои с приятели вечер, през чаши концентрат още на работното място следобед, до „дискретно“ добавяне на водка в чаша с безалкохолно през целия ден.

Депресията подтиква към злоупотреба с алкохол, понякога в комбинация със стимуланти, обясняват специалистите. Често пъти се прави опит емоционалните проблеми и психичната умора да се преодоляват, като алкохолът се комбинира с енергийни напитки, болкоуспокояващи средства и хранителни добавки, съдържащи разнообразни растителни екстракти с въздействие върху централната нервна система – валериана, маточина, жълт кантарион, други екзотични билки и билкови комбинации. Наблюденията на медиците сочат, че този модел се среща все по-често при млади хора в активна трудоспособна възраст и че жените вече са засегнати почти наравно с мъжете.

Статистиката е красноречива – 30% от всички, извършили самоубийство, и 25% от направилите неуспешен опит са били под въздействие и на алкохол. Същевременно 70% от хората с депресивно разстройство признават, че са имали или имат мисли за самоубийство, а 60% от тях споделят, че алкохолът е част от живота им.

Стигмата, свързана със страха, отхвърлянето и неразбирането на хората с психични проблеми, все още е сериозна пречка за навременното търсене на специализирана помощ. Това важи и за зависимостите, включително алкохолната. Страдащите и техните близки трябва да знаят, че става въпрос за състояния, които са лечими и са част от медицинската наука, коментират психиатрите. В този смисъл няма нищо страшно и нищо, за което да бъдат обвинявани пациентите с подобни диагнози. Това ще им помогне да не се притесняват, да говорят за проблемите си, да не ги крият. Насочени навреме към добър специалист и получили адекватно лекарствено лечение и психотерапия, хората с алкохолна зависимост и депресия могат да бъдат върнати към живот и да бъдат пълноценни.

 

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.www.bgmental.info

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.