БФС обсъжда заплатата на Дерменджиев

На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Всеки трети човек, посегнал на живота си, е употребил алкохол

Около 30% от хората с депресия злоупотребяват с алкохол, сочи световната статистика. Редовното пиене вкъщи може да прикрива сериозни проблеми на личността или взаимоотношенията в семейството, категорични са специалистите. „Когато усетя напрежение, особено след края на работния ден, първата ми работа, като се прибера у дома, е да си налея чашка ракия, така идвам на себе си. Имам нужда да разпусна, какво лошо има?“ Това често признание, познато от практиката на много психиатри, работещи в областта на зависимостите, очертава типичния профил на човек, който търси изход от проблемите си по един лесен, но неефективен начин.

Алкохолната зависимост може да бъде многолика, предупреждават специалистите: от тежки запои с приятели вечер, през чаши концентрат още на работното място следобед, до „дискретно“ добавяне на водка в чаша с безалкохолно през целия ден.

Депресията подтиква към злоупотреба с алкохол, понякога в комбинация със стимуланти, обясняват специалистите. Често пъти се прави опит емоционалните проблеми и психичната умора да се преодоляват, като алкохолът се комбинира с енергийни напитки, болкоуспокояващи средства и хранителни добавки, съдържащи разнообразни растителни екстракти с въздействие върху централната нервна система – валериана, маточина, жълт кантарион, други екзотични билки и билкови комбинации. Наблюденията на медиците сочат, че този модел се среща все по-често при млади хора в активна трудоспособна възраст и че жените вече са засегнати почти наравно с мъжете.

Статистиката е красноречива – 30% от всички, извършили самоубийство, и 25% от направилите неуспешен опит са били под въздействие и на алкохол. Същевременно 70% от хората с депресивно разстройство признават, че са имали или имат мисли за самоубийство, а 60% от тях споделят, че алкохолът е част от живота им.

Стигмата, свързана със страха, отхвърлянето и неразбирането на хората с психични проблеми, все още е сериозна пречка за навременното търсене на специализирана помощ. Това важи и за зависимостите, включително алкохолната. Страдащите и техните близки трябва да знаят, че става въпрос за състояния, които са лечими и са част от медицинската наука, коментират психиатрите. В този смисъл няма нищо страшно и нищо, за което да бъдат обвинявани пациентите с подобни диагнози. Това ще им помогне да не се притесняват, да говорят за проблемите си, да не ги крият. Насочени навреме към добър специалист и получили адекватно лекарствено лечение и психотерапия, хората с алкохолна зависимост и депресия могат да бъдат върнати към живот и да бъдат пълноценни.

 

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.www.bgmental.info

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.