Все още не е ясно кога ще се проведе вотът на недоверие в Италия

Матео Салвини

Заседание на италианския парламент ще насрочи дата за вот на недоверие на премиера Джузепе Конте на фона на продължаващата правителствена криза, пише европейската редакция на Politico.

Мнозинството от представителите на парламентарните групи гласуваха за провеждането на вот на недоверие на 20 август, но управляващата дясна партия “Лига”, подкрепена от „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони и “Братята на Италия” се противопостави на вота.

Тъй като решението не беше единодушно, председателят на Сената заяви, че трябва да се проведе ново гласуване за потвърждаване на датата.

Очаква се вотът на недоверие да е успешен, и ако това се случи президентът Серджо Матарела в крайна сметка ще трябва да реши дали да насрочи нови избори за октомври, или да назначи временно правителство.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини иска депутатите да обсъдят предложението и да гласуват по него възможно най-скоро. Според партия „Лига“, отлагането на официалния крах на правителството до следващата седмица ще даде шанс на движение "5 звезди" и членовете на лявоцентристката Демократическа партия да се координират, за да избегнат предсрочни избори.

Коментари

Задължително поле