Все още няма закон, подпомагащ дейността на доброволците в България

Близо 20 хиляди души са доброволците към Българския червен кръст през тази година, информира БТВ. Организацията разчита почти изцяло на тях за спасителните акции при бедствия, аварии и катастрофи.

В същото време страната ни все още е една малкото европейски държави без закон за доброволчеството.

Екатерина Ковачева e част от групата водачи на спасителни кучета към планинската спасителна служба при БЧК. Тя и още около 600 души са доброволни планински спасители. Работят на дежурства, но са готови да се отзоват във всеки момент на нужда.

„На първо място това е усещане - просто ставаш и тръгваш. Не мислиш дали ти е трудно, дали ти е студено, просто тръгваш и искаш да помогнеш на някой”, обяснява Екатерина.

Последно водачи с кучета работиха при издирването на хора в Хитрино.

За поредна година доброволческите организации остават без закон, който да подпомага дейността им.

„На доброволеца да му се осигури качество на това да се опази живота му, по отношение на това да бъде застрахован, по отношение на това да бъде подготвен, в различните случаи, когато има нужда от логистична подкрепа, те да я получат, да бъдат командировани и така нататък”, обясни д-р Славита Джамбазова пред БТВ.

Вече е ясно, че внесените два законопроекта няма да бъдат приети от този парламент. Така остава и проблемът, че понякога в екстремни ситуации работодателите не пускат доброволците да се включат в акции.

Коментари

Задължително поле