ВСС иска пълна информация от Държавния департамент на САЩ относно съдия Андон Миталов

През външното ни министерство, съдийската колегия на ВСС поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно на извънредно заседание на колегията.

Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на ВКС от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от ИВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

След получаването на исканата информация, съдийската колегия ще решава дали да изслуша Миталов. Магдалинчев беше категоричен, че към момента няма причина Миталов да не изпълнява задълженията си като магистрат.

Вчера американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че съдия Андон Миталов и семейството му имат забрана да влизат в САЩ . Според изявлението на Помпео "в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.".

Припомняме, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов разреши на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия, където беше отличен от руския президент Владимир Путин с орден „Дружба“ на церемония в Кремъл.

Коментари

Задължително поле