На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

ВСУ разработва програма за киберсигурност за деца Школски директори усвоиха иновативен метод на обучение

Над 100 директори на училища, детски градини и Центрове за личностно развитие преминаха двудневен курс във ВСУ „Черноризец Храбър“ по темата „STE(А)M – Стратегии, политики, методики и практики“. STE(А)M е иновативното обучение чрез методите на природните науки, технологиите, инженеринга, изкуствата и математиката и е заложено като приоритет в политиката на МОН. То предлага нов подход във възпитанието и развитието на творческото мислене, който създава умения за решаване на реални проблеми с използване на технологиите, разбиране на важността за дизайна и изучаване на моделирането и проектирането.

Целта е децата да създават и експериментират с идеи и проекти в училище, в извънкласните форми и в неформална среда, за да придобият нужните умения за професиите на бъдещето. Партньор в инициативата е община Варна, а целта е в града да бъде изградена регионална STE(A)M-партньорска мрежа, в която да се включат представители на различните научни области, подкрепящи създаването на нови практики.

„Дигитализацията и компютърните науки създават необходимост от нов вид кадри. Подкрепяме тези инициативи, защото те са потребни за пазара на труда“, коментира Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и компютърни науки“ във ВСУ.

В рамките на обучението всички участници получиха онлайн достъп до материали в специална платформа, където ще могат да публикуват свои добри практики в областта на STE(A)M-обучението. Директорите се включиха и в работилниците на ВСУ, представящи иновативни проекти като работата с дронове, 3D-принтирането, анализа на изображения на клетки и др. Голям интерес предизвикаха и програмите по киберсигурност, които университетът разработва за обучение на подрастващи и възрастни – „Кибермагьосници“ и „Киберуниверситет за възрастни“.

„Важно е да научим децата да оцеляват в трудната среда на интернет заплахите. Затова поканихме нашите партньори от Израел, които имат учебни програми и експертен опит и ще ни помогнат да обучим българските деца, учители и родители“, коментира проф. д-р Теодора Бакърджиева, зам.-ректор на ВСУ. Гост на форума бе Владимир Бронфенбренер, експерт по киберсигурност от Израел. По думите му в неговата родина е създадена много добра система за сигурност, която вече се прилага и в европейските държави.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Перезвоните пожалуйста по номеру 8 (953)367-35-45 Антон.

  2. Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(812)642-29-99 Антон.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.