Възстановиха движението през „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Япония разшири търсенето на падналия изтребител F-35

Нов мощен циклон удари Мозамбик

Жертви и над 10 ранени при верижна катастрофа в САЩ (ВИДЕО)

Путин стана доктор хонорис кауза на Пекинския университет

Спряха преминаването през „Капитан Андреево“ и „Лесово“ заради проблеми със системата Пунктовете не обслужваха автомобили час и половина

Руското МВнР: ЕС ще остане най-важният партньор на Русия

Японският император се показа за последен път официално пред публика

Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Българка продаде картина за €10 000 на човек на Обама Любена Фокс е опозиция на консуматорския свят

1300 мигранти избягаха от център за задържане в Мексико

Валентина Александрова – нежната струна на „Филхармонията и Криско“

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Две момчета спасиха куче от водите на Тунджа

Експерт на ООН: Имаме 12 години да предотвратим климатичната катастрофа

ВСУ разработва програма за киберсигурност за деца Школски директори усвоиха иновативен метод на обучение

Над 100 директори на училища, детски градини и Центрове за личностно развитие преминаха двудневен курс във ВСУ „Черноризец Храбър“ по темата „STE(А)M – Стратегии, политики, методики и практики“. STE(А)M е иновативното обучение чрез методите на природните науки, технологиите, инженеринга, изкуствата и математиката и е заложено като приоритет в политиката на МОН. То предлага нов подход във възпитанието и развитието на творческото мислене, който създава умения за решаване на реални проблеми с използване на технологиите, разбиране на важността за дизайна и изучаване на моделирането и проектирането.

Целта е децата да създават и експериментират с идеи и проекти в училище, в извънкласните форми и в неформална среда, за да придобият нужните умения за професиите на бъдещето. Партньор в инициативата е община Варна, а целта е в града да бъде изградена регионална STE(A)M-партньорска мрежа, в която да се включат представители на различните научни области, подкрепящи създаването на нови практики.

„Дигитализацията и компютърните науки създават необходимост от нов вид кадри. Подкрепяме тези инициативи, защото те са потребни за пазара на труда“, коментира Галина Момчева, ръководител на катедра „Информатика и компютърни науки“ във ВСУ.

В рамките на обучението всички участници получиха онлайн достъп до материали в специална платформа, където ще могат да публикуват свои добри практики в областта на STE(A)M-обучението. Директорите се включиха и в работилниците на ВСУ, представящи иновативни проекти като работата с дронове, 3D-принтирането, анализа на изображения на клетки и др. Голям интерес предизвикаха и програмите по киберсигурност, които университетът разработва за обучение на подрастващи и възрастни – „Кибермагьосници“ и „Киберуниверситет за възрастни“.

„Важно е да научим децата да оцеляват в трудната среда на интернет заплахите. Затова поканихме нашите партньори от Израел, които имат учебни програми и експертен опит и ще ни помогнат да обучим българските деца, учители и родители“, коментира проф. д-р Теодора Бакърджиева, зам.-ректор на ВСУ. Гост на форума бе Владимир Бронфенбренер, експерт по киберсигурност от Израел. По думите му в неговата родина е създадена много добра система за сигурност, която вече се прилага и в европейските държави.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.