ВСУ става академичен център за изследване на киберсигурността

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" става академичен център, в който ще се подготвят "рицари срещу машините". Това обяви президентът на висшето учебно заведение доц. д-р Красимир Недялков при откриването на иновативните магистърски програми "Киберсигурност" и "Интелигенстни системи за сигурност" - част от проекта "Черноморска академия за сигурност".

Подготвените в тях висококвалифицирани специалисти ще могат да защитават интересите на държавата, на обществото, на бизнеса - със силата на правото, а не с правото на силата, коментира проф. д-р Петър Христов, ректор на ВСУ.

"Кибер рицарите" ще се подготвят не само в областта на информационните технологии и правото, но ще бъдат физически силни, психически издръжливи, високо мотивирани и волеви. Проектът се осъществява съвместно с ВВМУ "Никола Вапцаров", а лектори са водещи международни експерти. Сред тях е Ариел Коен от Израел, сочен като един от най-добрите специалисти по сигурност в света.

"В понятието "кибер" се вплитат и образование, и международни отношения, защото без разбирането за тях няма как да се борим с проблемите на киберсигурността. Черноморската академия за сигурност на Варненския свободен университет днес е първата стъпка в поставянето на България в центъра на решаването на тези проблеми. Киберакадемията има за цел да да стане специализиран център за изследвания и да създаде връзки с европейските държави по отношение на противодействието. Поздравявам ВСУ "Черноризец Храбър" за тази първа стъпка", коментира Ариел Коен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони