Протестиращи в Украйна нападнаха автобуси с евакуирани от Ухан (ВИДЕО)

РИОСВ – Пловдив състави акт на нарушител, хванат да гори отпадъци в Шекер махала

Защо македонците искали министерство на корабоплаването?

Теменужка Петкова: Изненадана съм, че президентството води разговори за енергийни проекти

Актьорът Павел Попандов поведе съседите си на протест

Турция потвърди възможността за разполагане на американски ракети „Пейтриът“ в Идлиб

Започнаха парламентарните избори в Иран

В Перник недоволстват заради площадка за обезвреждане на химични вещества

Боян Магдалинчев, ВСС: Случаят със съдия Миталов не е прецедент, но голямата публичност е

Виетнам обвини 7 души за смъртта на 39 нелегални мигранти от камиона-ковчег в Есекс

200 затворници в Китай се разболяха от коронавируса

Удължават ареста на директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Десетки почетоха жертвите на стрелбата в Ханау

Земетресение от 5,1 по Рихтер разлюля Мексико

Илияна Йотова уважи Кувейт

Всяка втора фирма увеличила продажбите си 63% от бизнеса планира нови продукти и услуги през 2020 г., а 76% по-високи възнаграждения

Половината фирми у нас отчитат ръст на продажбите си през 2019 г., а за увеличение на производството докладват 38% от предприятията у нас.

Оборотът на 25% от компаниите е намалял

Половината фирми у нас отчитат ръст на продажбите си през 2019 г., а за увеличение на производството докладват 38% от предприятията. Само за година с 16% повече фирми споделят за ръст на продажбите, а с 8% за по-големия обем на производство. При една четвърт от фирмите оборотът е намалял, а при 30% няма промяна в продажбите през изминалата година. Това показва анкетата на Българска стопанска камара (БСК) до членовете й, като тази година 792 фирми са се включили в допитването.

81% от анкетираните предприятия са микро- и малки с до 50 заети, 11% са средни – с 50 до 250 заети, а 8% са големи – с над 250 заети. 51,5% от участниците в анкетата представляват предприятия от сектор “Услуги”, 12,9% – от “Преработваща промишленост, 27,7% – от сектор “Търговия”, 6,1% от сектор “Строителство”, 1,5% – “Селско стопанство”, и 0,4% – “Добивна промишленост”.

За поредна година сред ключовите приоритети на фирмите са именно служителите, чиято липса е проблем и в количествено, и в качествено отношение, споделят от БСК. Най-голямо търсене има за тесни специалисти (73%) и изпълнителския състав (68%), а в по-малка степен – за административен (31%) и помощен персонал (47%). Проблем е попълването и на мениджърските позиции, но само за една трета от фирмите.

В опит да задържат кадрите си 76 на сто от фирмите планират да вдигат заплатите през 2020 г. Зам.-председателят на камарата Димитър Бранков обясни, че много малка част от мениджърите включват в този ръст увеличението на минималната работна заплата на 610 лева, а повечето планират по-голямо увеличение.

През изминалата година с 29% повече са фирмите, които са инвестирали в обучения на персонала. С 30% се увеличава делът на мениджърите, които са лансирали повече продукти през 2019 г., в сравнение на 2018 г. С 16% повече са предприятията инвестирали в нови мощности или офиси.

2020 година ще е позитивна за преобладаващата част от бизнеса у нас, като при 63% от анкетираните предприятия се очаква предлагането на нови продукти или услуги, а 57% мислят да стъпят на нови пазари. 17% от бизнеса планира през 2020 г. да тегли кредити, а 40% от фирмите ще наемат нови служители. Всяка трета ще инвестира в иновации, марки и патенти, показва още проучването.

 

Работодателите прогнозират:

По-високи цени на тока през 2020 г.

Седемдесет и пет процента от бизнеса прогнозира ръст на цените на тока, което ще се отрази неимоверно на фирмата им. Мениджърите се оплакват от неудовлетвореност от работата на администрацията и липсата на електронно правителство. Относно промените в Наредба Н-18 една трета от бизнеса заявява готовност до края на януари да се справи с промените с касовите апарати. Сред проблемните сфери е и липсата на качествено професионално образование, както и необходимостта от по-тясна връзка между образованието и бизнеса.

През 2020 г. бизнесът прогнозира по-висока инфлация, ръст на цените на суровините, както и задържане на цената на бизнес кредитите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.