Втора кожа

Skoda Kamiq се адаптира към всякакви ситуации

Висока позиция на седене, повишен пътен просвет, практична SUV каросерия с разумни размери. Такъв тип автомобили се търсят усилено в момента и производителите се надпреварват да предложат подобни коли на потенциалните купувачи.

От тази есен на пазара излиза още един модел, който ще се бори за вниманието на потребителите. Той се нарича Kamiq и е третият SUV в гамата на Skoda след Kodiaq и Karoq. По-наблюдателните ще забележат, че имената на трите автомобила започват „К“ и завършват на „q“. Нещо повече – всяко название означава нещо, свързано с дивата природа и живота в северните полярни ширини. Kodiaq е най-голямата кафява мечка в света, която населява едноименния остров Кодиак в Аляска. Karoq означава „стрела“ на езика на ескимосите. Името на новия модел Kamiq също е взаимствано от жителите на северните части на Канада и Гренландия, а в превод звучи като „втора кожа“ – състояние, в което се адаптираш лесно към всякакви условия.

Компактният SUV с дължина 4,24 м действително е замислен като автомобил за различни ситуации. В съвременния свят „втората кожа“ е необходима основно в напрегнатия делник в големия град, но също така и извън него за пътешествия и приключения. Моделът Kamiq е базиран на платформата на хечбека Scala. Емблемата на Skoda гарантира, че върху тази платформа е осигурена максимално просторна каросерия в сравнение с останалите модели на концерна Volkswagen с идентична техника. От това ще спечелят пътниците на втория ред, които разполагат с най-много място в сегмента на градските SUV-ове с подобни габарити.

Дизайнът на автомобила продължава стилистичната линия на по-големите модели Karoq и Kodiaq. Също като тях Kamiq има солидно излъчване и се разпознава като SUV на Skoda благодарение на голямата и висока радиаторна решетка, отличителните линии на предния капак и кристалните форми на фаровете. Това е първият модел на марката с нова конфигурация на предните светлини, при която дневните ивици са отделени. При оборудване с изцяло LED фарове те изглеждат като 4 диаманта над основните светлини. Светодиодите създават триизмерни и кристални ефекти, които наподобяват блестящи бижута. За първи път при Skoda се предлагат динамични завиващи светлини.

Повишеният просвет с 37 мм в сравнение с хечбека Scala и гумите с диаметър от 16 до 18 инча подчертават способностите за справяне с неравности по трасето. Задвижването на модела е предно, като купувачите имат избор между пет двигателя – всички с директно впръскване и турбо компресор, както и функция за рекуперация на спирачната енергия или старт-стоп технология. Базовият вариант е с трицилиндров бензинов мотор 1,0 TSI с мощност 95 к.с. и въртящ момент 175 Нм в комбинация с 5-степенна механична кутия. Същият агрегат се предлага и с ресурс от 115 к.с. и 200 Нм в съчетание с 6-степенна механична или 7-степенна автоматична трансмисия. Върховото изпълнение се задвижва от 4-цилиндров 1,5 TSI двигател с мощност 150 к.с. и въртящ момент 250 Нм. Той също е свързан с 6-степенна механична или 7-степенна автоматична кутия, но разполага с технология за автоматично изключване на два от цилиндрите при ниски натоварвания за икономия на гориво.

Дизеловият вариант 1,6 TDI генерира 115 к.с. и 250 Нм, като е оборудван със система за каталитична редукция чрез впръскване на AdBlue течност за намаляване на въглеродните емисии. За тези, които въртят много километри, Skoda предлага и двигател 1,0 G-TEC на метан с мощност 90 к.с. и въртящ момент 160 Нм в комбинация с 6-степенна механична трансмисия.

 

 

 

Спортно шаси с избор на режим на шофиране

Новият модел Skoda Kamiq комбинира предимствата на SUV с практичността на компактен хечбек. Предлага се спортен контрол на шасито с възможност за по-динамично шофиране. При тази опция автомобилът стои с 1 см по-ниско до асфалта и се характеризира с по-стегнато окачване в спортен режим. Водачът може да конфигурира двете настройки на ходовата част чрез системата Drive Mode Select, която е в пакет със спортното шаси. В този случай има възможност от избор между 4 режима на шофиране -  нормален, спортен, еко и индивидуален.

Фокусът на Skoda върху практичността личи в повече от 20 оригинални решения, които трудно ще откриете в автомобил на друга марка. Kamiq например е първият модел в сегмента със странични протектори на ръбовете на вратите, които се появяват само в отворено положение. Тази система предпазва и паркираните в близост коли от ожулване.

В багажника е инсталирано подвижно LED фенерче, както и бутон за електрическо отключване на вратата. Вместимостта на товарния отсек е 400 л, а при сгъване на задните облегалки нараства до 1395 л. Благодарение на сгъваемата пътническа седалка отпред е възможно да се транспортират предмети с дължина до 2,4 м.

 

 

 

Големи екрани и връзка с интернет

В зависимост от оборудването в Skoda Kamiq се предлагат три инфо-развлекателни системи. Най-високият клас е Amundsen с 9,2-инчов сензорен дисплей, позициониран високо и удобно за водача. Този свободно стоящ екран е един от най-големите в сегмента. Същото важи и за дигиталният контролен уред, чийно монитор е 10,25-инчов и дава възможност на водача да избира между 5 различни конфигурации на изображението – класическо, базово, модерно, спортно и разширено. В средното ниво на оборудване инфо-развлекателната система Bolero е с 8,0-инчов екран, а в базовото изпълнение размерът е 6,5 инча. Броят на тонколоните варира от 4 до 10.

Skoda Kamiq е в постоянна интернет връзка и разполага с функция за автоматично обаждане до аварийните служби при евентуален инцидент с предаване на точните координати на автомобила. Другите предлагани услуги са дистанционна връзка със сервиз, както и управление от смартфон на някои функции като отключване и заключване на вратите или проверка на нивото на горивото.

В стандартното оборудване са включени системи за превенция на челен сблъсък и за движение в избраната лента. Опционалният адаптивен круиз контрол поддържа зададената скорост и автоматично я регулира, запазвайки дистанцията спрямо движещи се отпред превозни средства. Също като опция се предлага система за защита на пътниците при инцидент, която бързо затваря всички отворени прозорци и затяга предпазните колани на предните седалки.

Коментари

Задължително поле