Найджъл Фараж иска да участва в преговорите за Брекзит след победата на евровота

Мей заяви, че резултатите на торите на евроизборите са „много разочароващи“

Над 51% от вота в Търговищко е за ДПС

Редят 60 оригинални творби на фестивала на китайската култура в Търново Проявата се организира за първи път

Премиерът инспектира инфраструктурни обекти в Габрово и Севлиево Очаква се обходният път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, да бъде завършен предсрочно

Крайнодясната партия „Лига“ води на изборите в Италия

ГЕРБ бие БСП със 7,91% в Бургаско

Председателят на управляващата партия в Румъния влиза в затвора за корупция

Нинова обяви оставка, но по нова процедура Отива на пряк вътрешен вот за председател на БСП

Свищовска студентка с награда от конкурс на международно туристическо изложение

Масово бягство от затвор в украинския град Одеса

Спипаха над 3,8 кг контрабандно злато в тайник на автобус на МП Капитан Андреево

Шест автомобила горяха в Бургас Пиромани палили наред, търсили возилото на бизнесмен

Над 54% активност в Никола Козлево и 58% за ГЕРБ

Организират гладиаторски игри „Колизеум“ на фестивала на античното наследство в Свищов Петнадесетото издание на "Орел на Дунава" ще се състои от 7 до 9 юни

“Второ качество” храни или поредната истерия?

магазин, храни

Има ли двоен стандарт при храните – темата стана актуална през последните дни. Предлагаме ви коментара на Любомир Аламанов от неговата стена във фейсбук.

Любомир Аламанов. Снимка: Фейсбук
Любомир Аламанов. Снимка: Фейсбук

Шокиращи! Осезаеми! Чувствителни! Драстични разлики! Така въодушевени журналисти описват „ексклузивните“ си находки как са спрели алчните и гадни зли капиталистически компании в опита им да принизят великия и достоен български народ. Като ни пробутват „второ качество“ храни, на по-високи цени, потъпкват самочувствието ни и ни се подиграват на всяка крачка. Епитетите и определителните прилагателни са толкова много, че на човек може да му се завърти главата…

Тъжно е как във времето, когато се борим с фейк новините, сериозни медии се спускат по наклонената плоскост на манипулацията.

Ако махнем прилагателните и подходим малко по-научно, се вижда, че реалността е леко по-различна. Ето само някои точки (21, разбира се…):

1. Взети са 30 проби от 3 вериги. Като се знае колко продукта средно предлага една верига, то явно са взети 30 проби от 30 000 възможни. 1/1000. Един промил. Една десета от процента.

2. Как са избрани точно тези проби, кой ги избирал, има ли контролна група, има ли записани ситуационните параметри, има ли проби от един продукт, но различни серии, май никой не знае. Идеята „един чиновник“ отиде в магазина и си накупи продукти за ядене, не е научна.

3. Продуктите от една марка, произведени ли са в един и същи завод за трите държави или са произвеждани в различни? Например някои шоколадови блокчета се произвеждат в една европейска държава и се транспортират по всички други. Обратното, някои напитки се правят във всяка отделна страна. И заради използване на локални водоизточници вкусът им варира. Разбираемо. То има разлика между вкусовете на водата в София и Варна, та няма да има между България и Германия, например. Та, за тези 30 се пита…

4. Преди седмица гледахме „разтърсващи репортажи от мястото на събитието“. Т.е. лаборант джурка на ръка епруветка и гледа промяната в цвета. Става зелен. Всички са във възторг. Нещо е станало. Науката отива да се самоубие. Това масспектрометри, това електронни микроскопи, това компютри, нищо подобно няма. С подобни методи нашите щангисти навремето си изследваха лекарствата и после ги хващаха.

5. „Най-фрапиращите разлики са при натуралните сокове“. Цитат от материала на напориста водеща. След малко притеснен шефът на БАБХ посочва, че разликата е само 3%. Фрапиращо! А и си го пише на етикета. С големи букви. Няма нарушение.

6. Между другото, не се казва защо има разлика. Не е попитан производителя. Не се знае дали няма климатични, вкусови, етнически, логистични или други причини. Може и да няма. Но ако има, какво правим? Никой не е попитал.

7. Шефът на БАБХ споделя, че една от съставките се различава с 0.45% спрямо същата в аналогичен продукт. Водещата, окрилена, че има интересен резултат, скача: „Значи 45%, значи почти половината! Чувате ли, уважаеми зрители? Шокиращо!!!“ Шефът на БАБХ тихо казва, че е 0.45%, т.е. по-малко от половин процент. Веднага се минава на нова тема.

8. Маслото било с 2% по-маслено. Хах. Това после го няма в новинарските емисии, защото е смешно. И да, пак си го пише на етикета. Пак няма въпрос защо е направено.

9. Млякото в шоколада било с процент по-малко. Освен, че разликата е съсипваща, някой каза ли как точно това се отразява? Дали някой провери при производителя какви са задълженията му по договора с държавата за изграждане на завода? И дали по този договор няма задължение да си промени рецептите съобразно българския вкус?

10. Само напомням, че ДДС-то за храни в Германия е 7%. Това май никой не го споменава. И май леко променя идеята за еднакви цени. Някой каза ли какви са данъчните ставки за храните по различните страни?

11. Всеки е свободен да отиде в Германия или друга страна от ЕС и да купи хранителни продукти. След това да ги продава в България на каквито си иска стойности. Свободна икономика сме. Защо водещи медии внушават, че цените трябва да са регулирани? Като при комунизма. Даже бутилка уиски струва различно в три магазина в София. Проверявах миналата седмица. Аман от залпове на Аврора!

12. Цените се определят и от реализиран обем. Какъв е обемът от съответните стоки тук и в Германия?

13. Лъжа е, че в лаборатория се е установило, как в един продукт има глюкоза, а не захар. Пише си го на етикета. Западните компании спазват правилата. А някои медии прекаляват в манипулацията.

14. Всичко това е придружено с непрекъснати подпитвания и подсказвания: „Ама това не е ли скандално? Ама това не е ли възмутително?“ Горкият шеф на БАБХ, чудеше се как любезно да се отърве от подобна агресия.

15. Има официален документ на Европейския Съюз, по-точно на Съвета на ЕС, наречен „Заключения на Съвета относно подобряването на хранителните продукти“. В него се казва: „Културните различия в предпочитанията и хранителните навици могат отчасти да определят подхода, темпото на намаляване на солта, наситените мазнини и добавените захари, както и крайните резултати. Всеки подход следва да отчита тези културни различия и хранителни навици.“ На официалната страница на ЕС е, лесно се намира.

16. „Качество“, освен философска категория, може да се съотнесе към стандарти, закони, разпоредби, етикети или други описания. До тук всички, абсолютно всички контролни органи казват, че няма проблем с тези храни, с тези проби. Какво тогава означава „второ качество“? Защо никой не дава дефиниция, преди да прави „шокови, ексклузивни материали“?

17. В някои държави глюкозно-фруктозния сироп даже струва повече от захарта. Но компаниите го използват, защото подкрепят местните икономики. Знае ли се от журналистите, че България няма квота за рафиниране на захар? Така е по присъединителния ни договор с ЕС. Но имаме квота за глюкозно-фруктозен сироп. И български фирми го произвеждат. И изнасят с огромен успех.

18. Цялата кампания подозрително прилича на медийни шумотевици около хомеопатията. Взима се един, два или три случая, без да се изследват всички възможности и параметри, и гръмко се екстраполира към всички продукти. Няма данни за други държави, други икономически, здравни, вкусови, регионални или други обстоятелства.

19. Вкарване на псевдо-патриотични елементи в целия случай е още по-странно. Сякаш ни връщат в ерата, когато зад всеки ъгъл ни дебнат „заговори на империализма“. Какво се цели – да се провокират хората да мятат камъни срещу чуждите компании? Сериозни ли са тези патриотарски уклони? Ние Северна Корея ли сме?

20. Няма лошо, ако журналист не знае базови постановки от икономиката. Има лошо ако не пита и се излага.

21. Има много лошо, ако журналистите нямат базово понятие за причинно-следствена връзка. Защото тогава от вярното твърдение: „Всички, родени през 1786г., които са яли краставици, са умрели.“, може да извадят сензацията, че краставицата е второ качество храна и е отровна. Мислете, хора, моля.
Най-лошото е обобщаването и манипулацията. Сами направете сравнение:
„Шок! Драстични разлики в храната на европейци и българите! Смятат ни за второ качество! Да накажем производителите!“
спрямо другото възможно заглавие:
„В 6 стоки от 30 000 на пазара бяха открити разлики с техни аналози в западни магазини, вероятно заради локална къстамизация на рецептите. БАБХ след проверка категорично заявява, че няма проблеми за здравето на хората. Производителите ще бъдат попитани за причините.“

Ммм, има разлика, нали? Започвам да се чудя… След една интересна проверка (която също има елементи на целенасочена кампания, ама това е друга тема) на български продукти, започната със сектора на производство на сирена в наши заводи, излезе, че половината от тях имат проблеми. И темата приключи.
Никой нищо повече не казва. Но се започва яростна кампания срещу чужди фирми за разлика от 1%. Наречено второ качество. Чудна постановка… Или всяване на паника?

Заключение. Твърдо съм за спазване на всички правила при създаване и дистрибутиране на хранителни продукти. Защото те са основен фактор на човешкото здраве. Но съм твърд противник на всяване на паника, видиотяване на населението, връщане към средновековни практики и създаване на фалшиви сензации. Никой няма полза от това. Освен ако няма поръчители, разбира се. А страдат само хората.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. КЪМ ГОСПОДИН АЛАМАНОВ – ИНТРИГИ , БАТЮШКА ,ИНТРИГИ!!!! .ЕТО .В ТОВА МНОГО НИ БИВА .И НЯМА ЗАЩО ДА СЕ ЧУДИМ .

  2. Chudes komentar na G-n Alamanov! Spored men, diagnozata e : Glupawi i neobrazowani , no puk s mnogo samochuwstiwe i pulni s kompleksi journalisti, obsluzwasti za suzalenie tochno takiwa chitateli… Pulna tragedia, bez nadezda za promjana…

  3. Млее. Този разби предишните статий в Труд. Добре аргументирано и смислово издържано. Една от малкото добри статий напоследък.

  4. Точно и вярно. Но въпреки това само докосвате основния проблем. Освен малкото ДДС на храните в Западноевропейските държави много стабилно се дотира производството на храни и селскостопанска продукция. Изкупната им цена от производителите е по-голяма отколкото в магазините, т.е. дотира се реално произведена продукция, а не като субсидирането у нас да пълни гушите на тарикати. И това вече е проблем на управляващите .

  5. Отличен коментар! С факти! За разлика от „журналистическите“ оливания.

  6. Смислен и реалистичен коментар! Урок не само за домораслата ни журналистика, но и за немалко от държавните чиновници. Браво!

  7. Перфектна статия. Само с къстамизацията авторът малко се е поувлякъл. Като се замисля – сигурно го е написал, за да го разберат журналистите – защото от тях чист и грамотен български рядко ще прочетеш, така че най-вероятно и не разбират.

  8. Лайнярска статия която заблуждава хората че нещата в БГ са добре. Обаче те не са добре, господин автор – помияр!

  9. Kak ne se byah setil – 7% vmesto 20% DDS se otrazyavat v 100% che i poveche po-niska cena. Avtora na tazi platena statiika se izyavyava kato matematik ot UNSS! Avtora pil li e kafe v Italia naprimer i u nas, Cola v Germania i u nas, probval li e prah edna i sushta marka kupen v Gurcia i v BG? Razlikite sa ochebiini i vsichki gi znaem otdavna. A i malko lipsva na pisanieto i druga vajna podrobnost – ZAPLATITE v stranite koito se sravniavat! Togava shte izleze che v BG vsichko e dosta po-skupo ot tova koeto e realno za nashia standart, i to pri vlosheno kachestvo i celi 20% DDS za „postna piza“ za kradlivite svini BG politici.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.