ВТУ си иска Тераклийския университет в Молдова за филиал

Писма до президента Росен Плевнелиев, председателя на НС Цецка Цачева, премиера в оставка Бойко Борисов и вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева е изпратило ръководството на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във връзка с разпространената информация, че Тараклийският държавен университет в Молдова ще става филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

В посланията се изказва несъгласие в случай, че се вземе подобно решение от страна на държавата. Изтъква се приноса на ВТУ за развитието на ВУЗ-а в Тараклия от 1999 г. до момента и се настоява великотърновската Алма матер да участва в разговори за обсъждане бъдещето на молдовското висше училище.

Това обявиха във вторник ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, заместник-ректорите проф. Стоян Буров и доц. Димитър Димитров и двама от най-активните преподаватели във ВТУ- проф. Атанас Дерменджиев и проф. Пламен Павлов. Те припомниха заслугите на търновския университет за висшето училище в Тараклия и за влиянието му сред българската диаспора там. Според тях, идеята за висше училище в този малък, 20-хиляден молдовски град се е родила във ВТУ, след разговори с българска общност.

„Най-много студенти с хуманитарни специалности от Молдова са завършили във ВТУ”, заяви проф. Павлов, който в периода 1998- 2002 г. бе председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Той обясни, че през 2001 г. тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски е възложил на образователното министерство да започнат действия за разкриване на филиал на български ВУЗ там. ВТУ съвместно с усилията на Държавната агенция за българите в чужбина, стартирали подготвителна работа. Проф. Дерменджиев, тогава зам. ректор и проф. Павлов били командировани в Тараклия и изготвили учебните планове с преобладаващо хуманитарни специалности, в които най-вече били застъпени „Български език“, „География“ и „История“. Имало дори и по-екзотични специалности като „История и ръкоделие”, „Театри”.

Съдействие в начинанието оказали и българският посланик в Молдова Евгени Еков и депутатът в молдовския парламент Иван Грек, който е от българската диаспора. Най-успешният вариант бил ВУЗ-ът в Тараклия да стане филиал на ВТУ, тъй като търновският университет бил отлично приет от местната общност. На министъра на финансите Милен Велчев бил представен проектобюджет от 450 000 лв. за обезпечаване на обучението и той одобрил разхода. Започнали и модулни обучения и обмен на преподаватели.

Ръководството на ВТУ оповести още, че тази идея не се финализирала, поради ред причини като бездействие от страна на българското просветно ведомство, привилегиите и поощренията, с които университета в Кишинев привличал младите българи от Тараклия, както и новоразкрит филиал на румънски ВУЗ в страната.През 2004 г., след споразумение между президента Георги Първанов и молдовския Владимир Воронин, се взело решение за разкриване на самостоятелен държавен университет на Молдова в Тараклия.

Равносметката към момента е, че ВТУ е най-дълбоко свързан с изнемогващия финансово молдовски ВУЗ, който не отговаря и на критерии за акредитация.

„Около 600 – 700 човека- студенти, преподаватели, докторанти и учители от висшето училище в Тараклия, са обучени до сега във великотърновската Алма матер”, изчисли проф. Пламен Павлов.

В ежегодните международни семинари по българистика винаги участват представители на българската общност от Тараклия. По думите на ректора проф. Христо Бонджолов, у българската общност в молдовския град е налице голям интерес към проекта „Видеонаблюдение, сигурност и дистанционно обучение“, който ВТУ ще реализира след 2 месеца. Разработката е на стойност 4 млн. лв., осигурени от чуждестранен инвеститор и предвижда всички семинари, обучения и лекции във всички специалности да се предават директно от залите. „Ние не сме против колегите от Русенския университет, но смятаме, че връзките на Тараклия с ВТУ нямат нужда от доказване и искаме да участваме в разговорите за бъдещето на ВУЗ-а там”, категоричен е проф.Бонджолов.

Преподавателите споделиха, че са изпратили писмата и дават гласност по казуса заради медийна публикация, която цитира президентът Росен Плевнелиев, че Тараклийският ВУЗ може да стане филиал на Русенския университет и че не са виждали нормативен аргумент за тези думи. От ръководството на великотърновския университет споделиха още, че са разговаряли неформално преди дни с българската общност и тя изразява надежди да се постигне междудържавно споразумение университетът да стане филиал на ВТУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование