Вучич: Сърбия ще се въоръжава, от когото иска

Последните години Сърбия се въоръжава най-вече с руски и китайски военни самолети, дронове и зенитни системи, посочват експерти.

Било то от Русия, Китай или други страни

Белград ще търси съюзи с всички

Сърбия ще продължи да се въоръжава с руски, китайски и други оръжия, заяви президентът Александър Вучич, въпреки опасенията в региона и на Запад, че ускореното въоръжаване на балканската държава може да доведе до по-голямо напрежение в тази част от Европа, която все още чувства последиците от войните, водени през 90-те години на XX век.

Откривайки оръжейно изложение във вторник, което съвпадна с двудневна среща на върха, отбелязваща 60-годишнината от първата конференция на необвързаните държави, сръбският президент Александър Вучич каза, че Сърбия е “свободна и независима нация”, която няма да търси външно мнение за това кой да е източникът й на оръжия, предаде БНР.

“Ако някой смята, че трябва да поискаме от САЩ или ЕС да вземат решение относно нашите оръжия, нека затворим държавата си”, каза Вучич при откриването на оръжейното изложение в столицата Белград.

“Ние сме свободна държава, която иска да възпре потенциална агресия”, каза Вучич и добави, че въпреки че Сърбия е на “пътя към Европейския съюз, тя търси сътрудничество с всички”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа