Въвеждат еко такса за камионите

Винетка за един ден

Клас на емисии EURO

На принципа “замърсителят плаща” ще бъдат въведени нови еко такси за тежкотоварните превозни средства с промени в Закона за пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане.

Новите текстове предвиждат пътните такси да се определят не само според категорията и броя оси на автомобила, но и в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от класа емисии на CO2 на превозното средство. Целта е чрез финансови стимули като облекчени ставки или премии да се насърчи преминаването към по-модерни, по-екологични и нисковъглеродни превозни средства, се казва в мотивите на законопроекта, предложен от МРРБ, чрез който се въвеждат в действие Директива (ЕС) 2022/362.

Новите такси ще бъдат обединени във вече съществуващите “тол такси”, в които се включват такса за инфраструктура, такса за задръствания и такса за външни разходи. Точно последната такса е въпросната екологична мярка за нивото на въглеродни емисии, които отделят камионите.

Такса за външни разходи се налага с цел да се възстановят разходите, свързани с един или повече от следните фактори - замърсяване на въздуха, шумово замърсяване, причинено от трафик, емисии на въглероден диоксид, дължащи се на трафик.
 Все още няма яснота по конкретната цена на новите тол такси, както и срок за въвеждането им.

С промените в Закона за пътищата наред със седмичните и уикенд винетките, ще има вече и дневни винетки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика