Въвеждат зони с ограничение 30 км/ч.

Снимка: Pixabay

Подобно на Ню Йорк, Лондон, Берлин, Париж и Мадрид, в Бургас също ще има зони с ограничение на скоростта от 30 километра в час. Става дума за най-натоварените улици в морския град - районът на централната градска част, заключен между улиците "Булаир", "Цар Симеон I", "Св. св. Кирил и Методий" и "Александровска". Ограничението ще е в сила и за цялата територия на кварталите "Сарафово" и "Крайморие". Знаците вече са поставени и ще бъдат постоянно по местата си, не само за летния сезон.

Причините за ограничението на скоростта в посочените места са няколко, обясниха от общината. Едната е, че това са гъсто населени райони. В тях има училища, детски градини, паркове, зони за отдих и каране на велосипеди. Това от своя страна води до интензивно движение на пешеходци и по-голям риск от инциденти, особено през активния летен сезон.

Мярката ще има положителен ефект в няколко посоки. На първо място ще намалеят пътните инциденти с тежко пострадали и ще се даде предимство на пешеходците и велосипедистите. Ще се ограничи и нивото на замърсяване на въздуха от автомобилни газове. Нивото на шум също ще спадне, когато колите се движат по-бавно. От друга страна ще се подобри пропускателната способност на улиците.

На 15 септември миналата година - първият учебен ден, същата мярка беше въведена край училищата и даде положителен резултат, припомнят общинарите.

Практиката показва, че при пътен инцидент, ако автомобилът се движи с 30 км/ч., шансът на пешеходеца да се отърве само с леки травми е 95 %. При удар със скорост от 50 км/час, шансът на пешеходеца намалява на 60%. А при 65 км/час вероятността пешеходецът да оцелее е 20%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони