Въвеждат нова процедура за диагностика на рак на простатата

Нова високотехнологична процедура на диагностика на рак на простатата и невроендокринни тумори въвежда от март първа в България варненската УМБАЛ "Св. Марина".

Изследването ще се прави с ПЕТ-скенер, като за прецизното поставяне на диагноза, определянето на стадия на болестта и проследяването на ефекта от лечението ще се използват галий-белязани радиофармацевтици. Досега за диагностика с ПЕТ-скенера най-масово се прилагаше радиоактивен флуор, който засича много онкологични заболявания, но не е приложим за рак на простатата и невроендокринни тумори, поясниха от болницата. Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в "Св. Марина" ще е първата в Източна Европа и сред малкото в ЕС, където се прилага този вид процедура. Тя ще спести средства за други скъпоструващи изследвания и ще оптимизира лечебния план на пациентите.

За здравноосигурените разходите за изследването ще поема НЗОК, уточниха от "Св. Марина", където текат тестове на оборудването, включващо радионуклиден генератор, синтезен модул и апаратура за качествен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България