Въвеждат средни цени за строителство

Средни цени в строителството ще улеснят контрола върху изпълнението на обществените поръчки и ще намалят санкциите, стана ясно на форум, организиран от Камарата на строителите в България.

По този начин ще се ускори процесът и ще се улесни контролът, обясни Деница Николова

Методиката ще бъде за следващата ОПРР

Регионите ще разпределят европарите вместо общините след 2020 г.

Средни цени в строителството, с които по-лесно и бързо да се провеждат обществените поръчки по ОП “Региони в растеж” могат да бъдат въведени от следващия програмен период на европомощта. Това обяви зам.- регионалният министър Деница Николова по време на конференцията “Европейска солидарност в инвестиционната политика”, организирана от Камара на строителите в България (КСБ). Идеята е да бъде разработена методология на база на средните цени от вече осъществените поръчки през първите два програмни периода на ОПРР, като се вземе предвид типа инвестиция и пазарните принципи, уточни Николова. По този начин ще се улесни контролът на процеса, ще се намалят разходите на администрацията и рискът от последващи санкции, като ще се плаща по-бързо на бизнеса, обясни зам.-министърът. Рискът е, че средните цени ще са по-ниски от пазарните.

Според вицепремиерът Томислав Дончев никой експерт не знае точно колко струва една работа, тъй като цената се определя според конкретния процес. Той добави, че е готов за обсъждане на темата и намиране на най-правилното решение. Според председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев средните цени са категорично необходими, но трябва да се изчисляват на база на моментните реални цени, а не при програмирането да бъдат заложени стойности за след 7 години, които няма да отговарят на пазарните реалности.

Кои проекти да се финансират с евросредства през следващия програмен период ще решават не общините, а регионите, за да се гарантира по-голям ефект от усвояването и допълване на различните политики, каза още Николова. Предвижда се и бизнесът да може да кандидатства за финансиране на европроекти на базата на публично-частно партньорство.

Не бива да се забравят и допълнителните възможности за финансиране като програмите “Инвестираме в Европа” и “Свързана Европа”, както и новите фондове за отбрана и сигурност, заяви председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова. Тя посочи, че български компании имат шанс да спечелят проекти за изграждане на инфраструктура в Африка. За такива ЕС отделя 80 млрд. евро от бюджета си.

Изключително важно е да бъдат отпуснати целево средства за изготвяне на проекти и за техническа помощ, за да е готова страната ни да усвоява средства още през първата година на следващия програмен период, заяви почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов.

Коментари

Задължително поле