Бързи апаши заблудиха охрана и изнесоха каса с 5 000 лв.

Борисов участва в среща с премиерите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия в Брюксел (СНИМКИ)

Пиян шофьор на линейка катастрофира в Пловдив

Красимир Каракачанов: Скандалите с апартаментите ми „намирисват“ на предизборна кампания

Имаме ли нова емигрантска литература?

КПКОНПИ се самосезира за скандала с апартаментите

Линейка от Червения кръст в Ирландия пристигна в Берковица

Граничари задържаха шофьор на автобус, укрил 290 000 евро на „Калотина“ (СНИМКИ)

Полицията задържа две крайпътни проститутки на 39 и 41 години

Варна има значителни ресурси от живителна течност Слънчевото греене е около 60% от годишната продължителност

Министър Вълчев: Малката криза в НИМХ ни позволи да се фокусираме върху работата му

Пращат в затвора 22-годишен, шофирал повторно без книжка

Международен турнир събира танцьори от 11 държави във Вършец

Три коли се удариха на магистрала „Струма“, един човек е в болница

Спипаха петима мъже за грабеж в Ямбол

Въвеждат средни цени за строителство По този начин ще се ускори процесът и ще се улесни контролът, обясни Деница Николова

Средни цени в строителството ще улеснят контрола върху изпълнението на обществените поръчки и ще намалят санкциите, стана ясно на форум, организиран от Камарата на строителите в България.

Методиката ще бъде за следващата ОПРР

Регионите ще разпределят европарите вместо общините след 2020 г.

Средни цени в строителството, с които по-лесно и бързо да се провеждат обществените поръчки по ОП “Региони в растеж” могат да бъдат въведени от следващия програмен период на европомощта. Това обяви зам.- регионалният министър Деница Николова по време на конференцията “Европейска солидарност в инвестиционната политика”, организирана от Камара на строителите в България (КСБ). Идеята е да бъде разработена методология на база на средните цени от вече осъществените поръчки през първите два програмни периода на ОПРР, като се вземе предвид типа инвестиция и пазарните принципи, уточни Николова. По този начин ще се улесни контролът на процеса, ще се намалят разходите на администрацията и рискът от последващи санкции, като ще се плаща по-бързо на бизнеса, обясни зам.-министърът. Рискът е, че средните цени ще са по-ниски от пазарните.

Според вицепремиерът Томислав Дончев никой експерт не знае точно колко струва една работа, тъй като цената се определя според конкретния процес. Той добави, че е готов за обсъждане на темата и намиране на най-правилното решение. Според председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев средните цени са категорично необходими, но трябва да се изчисляват на база на моментните реални цени, а не при програмирането да бъдат заложени стойности за след 7 години, които няма да отговарят на пазарните реалности.

Кои проекти да се финансират с евросредства през следващия програмен период ще решават не общините, а регионите, за да се гарантира по-голям ефект от усвояването и допълване на различните политики, каза още Николова. Предвижда се и бизнесът да може да кандидатства за финансиране на европроекти на базата на публично-частно партньорство.

Не бива да се забравят и допълнителните възможности за финансиране като програмите “Инвестираме в Европа” и “Свързана Европа”, както и новите фондове за отбрана и сигурност, заяви председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова. Тя посочи, че български компании имат шанс да спечелят проекти за изграждане на инфраструктура в Африка. За такива ЕС отделя 80 млрд. евро от бюджета си.

Изключително важно е да бъдат отпуснати целево средства за изготвяне на проекти и за техническа помощ, за да е готова страната ни да усвоява средства още през първата година на следващия програмен период, заяви почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това ,че се стремят по – някакъв начин да направят нещата по добре за строителите е супер новина !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.