Във Велико Търново дават 1900 евро/кв. м

Жилищата във Велико Търново значително поскъпнаха през последните години.

За две-три години повишението на цените е с над 50 на сто

Търсят хубави селски къщи близо до града

Вдигането на заплатите стимулира пазара

През последните две години цените на жилищните имоти във Велико Търново значително нараснаха. Вече всички строителни предприемачи в областния град продават апартаменти на цени от 950 евро нагоре за квадратен метър, дори за имоти в начален етап на строителството, разказаха брокери. Искат дори цени от 1100-1200 евро за апартаменти “на зелено”.

За готови жилища с Акт 16, но недовършени вътрешно (без подови настилки и плочки в банята), цените варират между 1400 евро и 1600 евро на кв. м. За напълно завършени имоти цените стигат дори 1800-1900 евро на квадрат.

Бързото покачване на цените на имотите през последните две години изпревари ръста на заплатите в града. Затова брокерите очакват успокояване на пазара, без резки движения на цените, поне докато доходите не нараснат, което ще бъде стимул за търсенето на жилища.

Допреди две-три години във Велико Търново хубав апартамент с две спални струваше между 80 хил. и 100 хил. евро. В момента същият имот вече струва 150-160 хил. евро. Повишението на цените е с над 50 на сто. Много хора от областния град, които имаха пари в брой, вече ги инвестираха в имоти. Но сравнително ниските лихви по кредитите оказват стимулираш ефект върху пазара на имоти.

Във Велико Търново има предлагане на жилища ново строителство, които са предпочитани от купувачите. Изискванията на купувачите много нараснаха през последните години. Те вече се интересуват от използваните строителни материали и са готови да дадат парите си за качествени имоти. Самото качество на строителството в града също е много по-добро в сравнение с преди десетина години. Много от жилищата ново строителство в града са купени с инвестиционна цел, за да предпазят хората парите си от инфлацията.

В района на Велико Търново традиционно е голямо търсенето на хубави селски къщи. Нова извънградска къща в отлично състояние вече трудно може да бъде намерена под 150-170 хил. евро. Има по-евтини имоти, но те се нуждаят от ремонт. Най-голямо е търсенето на къщи в близост до града, до които има хубав път, с голям двор, които не се нуждаят от голям ремонт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти