Във Финландия учат децата как да разпознават фалшивите новини

Специална програма позволява на децата във Финландия от малки да получат насоки как да разпознават фалшивите новини и да не им вярват.

Наскоро Финландия се оказа на първото място в класация на европейските страни, които най-малко се поддават на фалшиви новини. Оказва се, че за това има конкретни причини, като децата са обучавани в няколко направления, пише вестник „Гардиън", цитиран от БГНЕС.

В средните и висшите училища има обучение по информационна грамотност и критично мислене. Програмата е въведена през 2016 г. и се развива в няколко насоки.

В часовете по математика учениците имат уроци, в които им показват колко е лесно човек да лъже със статистиката.

В часовете по изкуство, част от стратегията са уроци колко лесно може да се манипулира една снимка или друго изображение.

В часовете по история, учениците във Финландия имат занимания, в които разучават известни пропагандни кампании, като учителите им показват кои думи се използват най-често, за да се обърка или подведе общественото мнение.

“Целта на обучението е да изградим активни, отговорни граждани и гласоподаватели”, казва Кари Кивинен, преподавателка в колеж в Хелзинки.

“Критичното мислене, проверката на фактите, интерпретирането и оценяването на информацията, която получаваш – всичко това е ключово. Превърнали сме го в ядро на това, което преподаваме във всички предмети в училище”, допълва Кивинен.

Тази програма е част от голяма стратегия, изработена от финландското правителство през 2014 г., когато страната беше атакувана с поредица от фалшиви новини от съседна Русия.

Коментари

Задължително поле