Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Полицията във Франция е арестувала трима души, заподозрени в съучастие в поредицата ислямистки атаки в Каталуния през август м.г. Това съобщиха френската прокуратура и испанското вътрешно министерство, цитирани от световните агенции.

Смята се, че тримата задържани са свързани с мароканеца Дрис Укабир, който се намира в испански затвор. Към него са предявени обвинения за членство в терористична организация и убийство като съучастник в нападението на 17 август с микробус на пешеходна зона в Барселона, при което загинаха 17 души и бяха ранени над сто.

Ден по-късно каталунската полиция застреля петима терористи в Камбрис, също в Каталуния, след като те сгазиха с кола и убиха жена на пешеходна зона. Тогава полицията съобщи, че нападенията са дело от 12-членна терористична клетка, а впоследствие френските власти установиха, че някои от терористите са пребивавали в района на Париж преди атаките.

Двама от джихадистите в Каталуния загинаха от неволна детонация на експлозиви, а общо шестима бяха ликвидирани от органите на реда. Двама оцелели са понастоящем в испански затвор, а други двама заподозрени са пуснати под гаранция.

По данни на френската прокуратура новите три ареста, плод на сътрудничество между френските и испанските власти, са били извършени в департаментите Гар и Тарн, Южна Франция. Тримата, чиято самоличност и националност не се съобщават, са разследвани за "опит за убийство като част от терористична група" и за "престъпно терористично сдружаване". Засега към тях не са повдигнати официални обвинения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа