Възможен е ръст на лихвите по заемите

През второто и третото тримесечие на 2021 г. се очаква плавно увеличение на инфлацията в резултат на повишаване на международните цени на храните и петрола, посочват от БНБ.

Очакват раздвижване на икономиката през следващите месеци

Хора и фирми трупат спестявания

Възможно е известно повишаване на лихвите по новите кредити, пише в изданието на БНБ „Икономически преглед“. Но дори това да стане това, реално вноските по кредитите няма да се променят, така че клиентите да го усетят. Разликата ще бъде с не повече от няколко лева, пресметнаха финансисти.

С постепенното изтичане на удължения срок на мораториума по заемите, с който беше отложено плащането на вноски по банковите кредити, е възможно увеличение на дела на лошите заеми, пише в анализа на БНБ. „Това вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новите кредити“, посочват от Централната банка. 

През първите два месеца на 2021 г. спрямо края на 2020 г. депозитите на гражданите и бизнеса продължиха да нарастват. Сред причините за това е продължаващото отлагане на потребление на някои стоки и услуги от страна на домакинствата, ограничената инвестиционна активност на бизнеса, както и поддържането от гражданите и фирмите на предпазни спестявания в условията на запазваща се несигурност относно развитието на пандемията, пише в анализа. 

През второто и третото тримесечие на 2021 г. очакваме депозитите да продължат бързо да нарастват, посочват от БНБ. При кредитите за бизнеса и домакинствата може да се очаква допълнително забавяне на растежа под влияние на постепенното изтичане на удължените срокове по мораториума върху плащанията по банкови заеми.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. имаше известно подобрение на условията на пазара на труда, като беше отчетено понижение на безработицата и нарастване на заплатите, пишат експертите на Централната банка. През първото тримесечие на 2021 г. икономическите индикатори в България дават предимно сигнали за увеличаване на икономическата активност въпреки удължаването на действието на противоепидемичните мерки в страната. Ако през следващите месеци се доближим повече до постигането на групов имунитет срещу COVID-19 чрез увеличаване броя на преболедували и ваксинирани в страната и основните ни търговски партньори, през второто и третото тримесечие на 2021 г. очакваме по-съществено нарастване на Брутния вътрешен продукт (БВП), пише в анализа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси