Възможна е нова ротация на класове след 17 май

Има още два месеца да края на учебната година и въпреки това те са важни, смятат учители и директори.

 

Предложения според ситуацията с COVID-19

 

Ощетените се връщат седмица по-рано на училище

Пет випуска заедно

Възможно е след 17 май да има нова ротация на класове за присъствено обучение. Това очакват училищни директори, след като просветният министър в оставка Красимир Вълчев предложи най-ощетените класове да получат седмица повече в училище.

Вълчев обясни, че 6. и 11. клас могат да се върнат на 10 май, а не 17 май, както бе предвидено, и да са до края на месеца присъствено. Именно шестокласниците бяха най-ощетени в големите градове и конкретно в столицата, и дотук имаха общо 6 присъствени дни за 2021 г.

Иначе по обявения график от днес до 12 май присъствено се връщат в училище учениците от 5., 9. и 12. клас - на мястото на 7., 8. и 10. клас.

„Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10 май в училище да се върнат 6. и 11. клас. Те бяха най-ощетени. От 17 май предлагаме и връщането на други класове”, обясни Вълчев по повод подобряващата се обстановка с COVID-19 в страната. По думите му е възможно от тази дата в училище да се върнат още пет класа.

Според директори това е въпрос, който ще реши следващо правителство.

„След като завършат зрелостниците на 14 май, остават 7 випуска. Има предложения всички да продължат да учат присъствено до края на май, но може да има и друг вид ротация, която да се реши от ново правителство. Така че предстои да видим какво ще стане”, обясни пред „Труд” директорът на 51. СУ „Елисавета Багряна” Асен Александров. По думите му последните два месеца от учебната година са важни и е добре децата да учат присъствено възможно най-дълго.

Засега няма промяна и присъствено продължат да учат учениците от начален етап и тези, които се обучават в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Класовете, които при редуването не попадат в графика за присъствено обучение, продължават да учат в електронна среда от разстояние, уточниха от МОН.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование