Възпитател връща на ученик 100 000 лв., спечелени от детето от лотарията

Съдът постанови условно наказание за възпитателя от Завет и връщане на сумата

Да върне 100 000 лв. на бившия си ученик, чиито печеливш билет прибрал с измама, постанови Районният съд в Кубрат по казуса с възпитателя Ергин Хасан от Възпитателното училище-интернат в град Завет.

Възпитателят получи и условно наказание от 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред  Окръжния в Разград. След влизане в сила би следвало възпитателят да бъде отстранен от работа, коментираха магистрати.

Грозната история нашумя към края на 2015 г., след като се разчу, че възпитателят бил прибрал печеливш билет от своя ученик И.А., тогава на 14 години. Взел го уж да го съхранява и защото нямало да дадат парите на дете, а всъщност присвоил печалбата. Измамата лъснала, когато бил излъчен клип по телевизията как възпитателят взима чека със сумата. Слисано от станалото, момчето дори избягало от интерната в знак на протест. Разказало на директора и със случая се заело разследването, а парите в сметката били блокирани.

Възпитателят до последно настоявал, че билетът си е негов. Той бил дал пари на ученика си да отиде да му го купи, като поръчал да е точно от този вид.

Продавачката в търговския обект обаче разказала друго - как детето купило първо едни билети, после и този, който изтрило пред нея и викнало слисано:”Лельо, спечелих”. Тогава имало още две деца от възпитателното училище, които станали свидетели на първите реакции и потвърдили, че няма как билетът да е бил купен за възпитателя им. Хората от града били възмутени от историята и застанали на страната на детето.

От името на ощетеното момче на делото е внесен граждански иск за сумата и Хасан трябва да му я върне с лихвите.

Според магистратите бързите действия на органите на реда тогава  успели да запорират сметката преди от нея да бъдат изтеглени парите и те би трябвало да са налични към момента.

Момчето било оставено от майка си, още когато било на месеци и било отгледано от баба си. По време на разплитане на случая майката признала, че не го била виждала и сигурно нямало да го познае, разказаха магистрати. Детето имало дребни кражби и бягство от вкъщи. Така попаднало във възпитателното училище. „Крадяло е храна от магазините или пари, с които пак си е купувало нещо за ядене. Имало е пробация, но след установено нарушение е приведена ефективно наказание и е в Бойчиновци. Дано тези пари му помогнат и животът му да поеме в друга по-добра и щастлива посока”, казаха запознати с историята на момчето.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България