Възраждането на “Елпром Троян”

През 2018 година Троян отбеляза своята 150-та годишнина като град. Историчиските извори говорят за пътя на император Траян, от където идва името на града, но Троян е изминал друг много по-важен път, пътя на индустриалните революции. Троян е извървял пътя на град характеризиращ се със занаятчииство, земеделие и търговия до лидер в Индустрия 4.0 в лицета на Елпром Троян. Тази година завода, символ на електротехническата промишленост в България и на балканите отбелязва своята 75-га годишнина.

Началото – Индустрия 2.0

Троян е един от първите градове в страната, който започва да използва електроенергия. В края на 1926 г. с подкрепата на кооперация „Троянска Популярна банка”, градското читалище „Наука” и електроснабдителната кооперация „Слънце” група будни троянци основават Воден синдикат „Троян”. След тригодишна дейност и инвестиция от няколко милиона лева, голямата част от които взема на кредит, синдикатът е изпълнил мисията си – на 11 декември 1929 г. новопостроената електроцентрала започва работа и осветява Троян.

Троян през 30-те

През 1943 г. в малката електроремонтна работилница на Марин Стаевски се изработва силов трансформатор. Ентусиастите разполагат само с настолна бормашина и ножица за рязане на ламарина. Не по-добро е положението с материалите. Не достига силициева ламарина. Проводниците на намотките са получени от стотици парчета. Въпреки това трансформаторът е правилно изчислен и изработен и действа задоволително пет години. Това поражда идеята за създаване на електропромишленост в Троян.

След войната, през септември 1945 г., отново по инициатива на Марин Стаевски, се основава електротехническа кооперация „Елкооп”, съоснователи са Цочо Цоневски, Цонко Якимов и Павел Йовевски. През 1946 г. Дирекцията за електрификацията на Северна България поръчва първата партида – 10 трансформатора с мощност 30 kw от 6000V/380V/220V, като снабдява кооперацията с необходимите материали.

През 1949 г. електротехническата кооперация става държавно предприятие от системата на електропромишлеността – учредява се фабрика „Елпром” (Троян), чийто пръв директор е Марин Стаевски.

Двама от основателите – Цочо Цоневски и Цонко Якимов, са изпратени на специализация в Унгария. След тяхното завръщане се появява идеята за формиране на група от технолози. Така през 1951 г. се създава първата технологична група под ръководството на Йонко Хаджийски. Получен е на място необходимият за отливките силумин, проектира се и се изработва специална тиглова пещ. Производството на бормашини налага усвояването на нови методи на леене.

В периода 1960-1965 г. настъпва нов етап в развитието на „Елпром” (Троян), като заводът увеличава своята производствена програма два и половина пъти.

Индустрия 3.0 - ерата на автоматизацията

През 1981 г. в АСУ е поставена многопултова система за подготовка на данни за магнитни ленти МСПДМЛ/Е/ 9003. След подготовката на специално помещение се утвърждава щат за оператори, които минават курс на обучение. Системата е приета на 17 юни 1981 г. Това е дата на която се появява първата електронна машина – както в завода, така и в града. На 1 март 1984 г. е доставена втората миникомпютърна изчислителна система, а през 1988 г. стават три.

В своето десетилетно развитие заводската марка „Елпром“ (Троян) си пробива път и заема достойно място на международния пазар. Заводът се налага като експортен. Българската външнотърговска фирма „Електроимпекс" пласира електромоторите, производство на завода, във всички социалистически страни: СССР, ГДР, Чехословакия, Полша, Унгария, Куба, Албания; но по-голямата част от износа е предназначен за индустриално развитите капиталистически страни като ГФР, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Гърция, Турция, както и за развиващите се африкански, азиатски и някои латиноамерикански държави.

На 2 октомври 1987 г. профсъюзни активисти от електромоторен завод „Елпром” (Троян) поставят в запечатана капсула послание до идните поколения: „Обичайте завода и колектива си, борете се за по-големи постижения от нашите, за да пребъде напред във времето името на завода, за да има диря за вашите последователи!”. Оптимизмът на поколението, написало завета, ще остане несподелен. Заводът ще бъде унищожен. След промените през 1989 г. заводът попада в програмата за масова приватизация и е приватизиран. През същата 1989 г. е прекръстен на „Елма” АД, но всички и до ден днешен го наричат „Елпром”, а хората работещи там просто елпромци. Следва унищожението от приватизатора Николай Банев.

Днес „Елпром Троян“ е символ на Индустрия 4.0, създаде първия „умен електромотор“ в света.

"Елпром Троян" днес, 2018 г.

Какво означава да си създателят на първия „умен електромотор” в света, да превърнеш Троян в символ на Индустрия 4.0. Това е „Елпром Троян”. И защо казваме, че заводът прославя Троян сега, когато тържествено отбелязахме 150-годишнината от обявяването му за град. Защото „елпром” означава „електрическа промишленост”, това го знаят и децата, както „винпром” означава „винарска промишленост”. А двата троянски завода с тези имена – „Елпром Троян” и „Винпром Троян“, имат най-много медали и отличия и са сред най-ярките символи на Троян („Винпром Троян“ е с 28 медала, златни и сребърни, а „Елпром Троян” – с 15 златни медала).

През 2016 г. заводът е закупен от фамилията Мондешки. В плановете за възстановяване подкрепата на всички елпромци е ключова. Синовете на основателя Марин Стаевски участват активно и споделят радостта от възраждането на завода – това са Найден и Христофор Стаевски, работили тук през целия си живот. Работници и служители се включват във възстановяването, за да може гордостта на троянци и на Троян – „Елпром Троян“, да върне блясъка си.

На 27 септември 2017 г. „Елпром Троян“ представи първия в света „умен електромотор” на 73-ия Международен технически панаир в Пловдив, за което е удостоен със златен медал за „Иновации“ и „Кристален тетраедър“ за най-добър дизайн на панаирна експозиция. Това е 11-ят златен медал за „Елпром Троян”. През м. ноември 2017 г. „Елпром Троян” завява амбициите си за лидерски позиции в бранша на Първия международен бизнес форум, организиран от Българската конфедерация за иновации. В центъра на презентацията бе разработената дигитална смарт лаборатория (Smart digital monitoring). SDM е в задължителната окомплектовка на специализираните двигатели на „ Елпром Троян” и с нея се следят всички важни параметри – общо 16, на електромотора както в реално време, така и в електронната памет, т. нар. облак (Cloud), позволяващ на всеки потребител да използва софтуерния алгоритъм на завода. Новият високотехнологичен дивайс се асемблира към електромоторите и има сериозно приложение в тежките индустриални условия на химическата, петролната, минната, военната промишленост, автомобилостроенето и др. Впоследствие „Елпром Троян“ бе поканен за член на Конфедерацията за иновации.

Ако през 80-те години на ХХ век „Елпром”- Троян става лидер в Централна и Източна Европа в Индустрия 3.0 (третата индустриална революция, започнала през 1969 г.), за който период е получил 5 златни медала от международни технически панаири, то днес „Елпром Троян” е сред световните лидери в Индустрия 4.0. Успехите на „Елпром Троян” са представени и от авторитетния британски икономически ежедневник „Файненшъл Таймс” в броя му от 11 януари 2018 г. Информацията за троянското предприятие е в страниците, посветени на България във връзка с поемането от страната ни на председателството на Съвета на Европейския съюз. Това е първото международно представяне на една сензация - първия „умен електромотор” в света, и така тази новина достигна до над 600 000 души по целия свят..

На 25 януари 2018 г. „Елпром Троян” получи приза на Германската икономика в раздел „Иновации”, връчена от Негово превъзходителство Херберт Залбер, посланик на Федерална Република Германия в България и в присъствието на президента на Република България Румен Радев.

На 19 април 2018 г. „Елпром Троян” е обявен за „Компания на годината“ за 2017 г. у нас в категория „Устойчиво развитие, конкурентоспособност и иновации”. В периода 23-27 април 2018 г. „Елпром Троян” прави впечатляващо представяне на иновативния си продукт и на най-големият международен панаир – „Хановер Месе“ в Германия, протекъл под надслова „Индустрия 4.0“. Заводът доказва с технологичните си нововъведения, че успешно и заслужено се нарежда до най-големите имена в бранша.

На 74-ия Международен Технически панаир в Пловдив провел се в периода 24-29.09.2018г., завода представи новите си разработки за защита и мониторинг на спирачните системи при електромоторите. Иновациите на Елпром Троян са отличени с 4 Златни медала. Така в рамките само на 2 години завода е награден с 5 златни отличия.

Електромоторен завод Елпром Троян е пълноправен член на множество търговски камари и браншови организации. Заводът е член на Френско – Българска Търговска и индустриална камара, Германо – Българската Индустриално - търговска камара, Българска Браншова камара – Машиностроене, Българска асоциация на електротехниката и електрониката, Клъстър Индустрия 4.0, Българска конфедерация за иновации, Клуб Отбранителна Индустрия.

Така за кратък период от време новият собственик на завода успява да постигне няколко важни цели – да се завърне на международните пазари, да получи признание за иновациите си и да причисли завода към т. нар. „умни заводи”, които променят философията на производството и живота на хората. Важно е да се каже, че постиженията на „Елпром Троян” са водещи за страната и носят много позитиви и за самия град Троян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции