Възрастни ще се надбягват с раници на първокласници на 3 декември

Кампанията „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” стартира едновременно в Пловдив, София и Варна

Ентусиасти организират надбягване за възрастни с раници на първолаци на 3 декември (неделя) от 11 часа на площад „Централен” в Пловдив, който е един от трите града у нас, където по едно и също време ще се проведе необичайното състезание.

Кампанията под надслов „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко” събира последователи в социалните мрежи и в първата неделя на декември освен в града под тепетата ще се проведе в Южния парк в София и на входа на Морската градина във Варна пред Фестивален и Конгресен център. „Народът мъдро е казал – на чужд гръб и сто тояги са малко. Нека с гърбовете си усетим какво им е на децата! Искаме ли, можем ли да се поставим на тяхно място? Грижа ли ни е? Можем ли да взимаме полезни решения за тях?”, отправят предизвикателство организаторите на уникалното надбягване и призовават министри, депутати, директори на училища и агенции, учители и родители да се включат и да потичат няколко минути с раница на гръб. „Не с каква да е раница, а с ученическа – от онези 6-7-8-килограмовите, които децата носят всеки ден”.

22pl4001-2

Преди повече от месец петокласничка подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден. Казусът предизвика бурни дебати. От МОН инициираха среща с издателите. Според министър Красимир Вълчев учебниците и учебните помагала трябва да се оптимизират до 15 септември 2018 г. Вълчев препоръча на училищните директори да осигурят шкафчета, където децата да съхраняват учебници и тетрадки, за да не ги носят всеки ден до вкъщи. Проверка на МОН показала, че между 20 и 40% от тежестта на раниците са учебниците.

Учебните комплекти тежат от 2,8 кг за първи клас до над 4 кг в по-горните класове. Допълнителна тежест са тетрадките и учебните помагала, а доста често децата носят в раниците си храна, вода и екип за физическо. Според медицински предписания теглото но една раница не бива да надвишава 10% от това на децата, а при доста първолаци то едва надхвърля 20 кг. Според организаторите на „кроса” това е все едно 80-килограмов човек да мъкне постоянно на гърба си торба цимент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони