200 хил. коли остават без „Гражданска“ От събота шофьорите трябва да сключат нова полица

Тереза Мей: Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока

Гуардиола с часовник за 170 000 евро

Екопроблеми в Рила няма, те са на плажната ивица по Черноморието

Български тираджия оцелял по чудо в Генуа Жертвите на срутването вече са 35

Обжалваме, ако ни скъсат на шофьорски изпит Комисия отменя решението на изпитващия, ако установи нередности

Влизаме в топ 10 по ръст на БВП Инвестициите се увеличиха с 4,4%

МВР строи Дворец на паспорта за 370 млн. лв. Обявяват утре обществена поръчка за нова система за лични документи

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 15 август 2018

От последните минути: Освобождават двамата гръцки военни от затвора в Одрин

39 общини взимат до 20 млн. лв. 200 фирми получават до 1 млн. евро

Мотор с фалос се заби в автомобил

Повдигнаха 2 обвинения на Бенчо Бенчев (обзор) Парична гаранция от 50 000 лв. и забрана за напускане на страната

Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Възстановяват водолечението в болницата в Свищов след 20 г прекъсване

Общинската управа на Свищов възстановява водолечението в отделението по рехабилитация в местната болница. Процедурите с бликащата в крайдунавския град минерална вода ще бъдат извършвани отново след 20-годишно прекъсване.

„Ако всичко по подготовката на отделението върви по план, през юни водолечението ще бъдат възстановено”, съобщи кметът на Свищов Генчо Генчев.

25 000 лв ще бъдат отпуснати от местната хазна и още 25 000 лв пък са обещани от спонсор за обновяване на отделението. С балнеопроцедурите ще има по-голям интерес към болницата, както и ще се отвори възможност за получаване на средства по допълнителни клинични пътеки.

Вече официално са узаконени минералните извори в Свищов, чиято вода ще бъде използвана за процедурите. Единият от изворите е пресъхнал, другият е заустен, а третият, който е на 7 км от града е работещ и именно от него вода ще бъде доставяна с цистерна до ваните и тангенторите в отделението. Водолечението е полезно за редица болести, сред които на опорно – двигателната и ендокринната система. Д-р Анелия Христакиева, специалист с дългогодишен опит в Отделението по рехабилитация, където ще бъде осъществявано и водолечението ще извършва манипулациите.

Преди да стартира възстановяването на този вид лечение, ще бъдат ремонтирани басейнът и ваната, които ще се използват в Отделението по рехабилитация. Ремонти ще има и в помещенията в отделението.
Генчо Генчев информира, че по проект лечебното заведение ще има модерен, високотехнологичен скенер на стойност 3 милиона лева. Ще бъде доставен и високопроходим и оборудван реанимобил тип C.
“Екипът ще може да извършва операции и манипулации в самата линейка при необходимост”, уточни кметът на крайдунавския град.

Предстои стартиране на процедура и за подобряване на условията в болницата на стойност около 300 000 лв. към МТСП. Ще бъдат ремонтирани работни помещения в стационара и ще бъде доставено допълнително оборудване.

„По проект за 3 милиона лева към Националния Екодоверителен фонд предстоят дейности за цялостна енергийна ефективност, подмяна на паровата инсталация.Лечебното заведение е важно за нас, защото сме далеч от областния център и трябва да се полагат грижи за здравето на жителите. Затова се опитваме да намалим дълговете, макар че е изключително трудно”, обясни кметът Генчев.

Той уточни, че през 2016 г борчовете на лечебницата в Свищов са били близо 1 200 000 лв. Чрез различни заеми, които са отпускани, дълговете са намалени до 900 000 лв. 400 000 лв от тях са просрочени задължения за лекарства и консумативи, ,а останалата сума са задължения за горива и сметки.
„Процесът е много труден. Много ще е трудно да оправим дълга, но през последната година поне той не се увеличава”, уточни Генчев.

Отпускани са на траншове субсидии от Общински съвет в размер на 36 000 лв. и 50 000 лв. на последната сесия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.