Възстановяват наградата за най-бързо пресичане на Черно море с яхта

Пилотно плаване за най-бързо пресичане на Черно море по маршрута Варна -Сочи започва в събота по инициатива на Ветроходна академия "Кор Кароли". Тя възстановява наградата PONTVS EVXINVS (в превод от латински-Черно море) от преди 30 години за яхти по този интересен, а и нелек морски път.

Първа по него след тези три десетилетия ще стартира идеалната за целта ветроходна яхта Espresso Martini (модел Farr 45), с екипаж от обучени в сезон 2019 курсисти и техните инструктори: Павлин Надворни, Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев. Тя ще отплава тържествено от Фара на Морска гара във Варна.

Стартът ще бъде засечен от регатен съдия и вписан в протокол. В Сочи екипажът ще бъде посрещнат от представители на местната община и председателя на Краснодарската федерация по ветроходство, като за сътрудничеството с тях подкрепата е на Генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов.

Плаването е част от честването на 140 години българо-руски дипломатически отношения. Идеята е да се преоткрие този черноморски път за спортни и круизни ветроходни плавания, както от България, така и от Русия, посочи ръководителят на академията Антоанета Георгиева. Яхтата ще бъде изпратена от много варненци, гости, както и от представители на Генералното консулство на Русия у нас.

Коментари

Задължително поле