Вълнистите мамути може да се върнат към живот по-рано, отколкото си мислим

Биотехнологична компания планира да ги върне към живот до 2028 г.

Вълнистите мамути са изчезнали преди около 4000 години, но биотехнологична компания планира да ги върне към живот до 2028 г., съобщава IFLScience. Учените от Colossal Biosciences планират да вмъкнат ДНК на вълнист мамут от изкопани екземпляри в генома на азиатски слонове. Според учените двата вида споделят 99,6% от генома си.

„Това означава за нас да разгледаме и разберем кои гени са свързани с ключовите фенотипове или физически характеристики, които са присъствали в изчезнало животно. В случая с вълнистия мамут имаме куполообразния череп, извития бивник, гените, които го правят устойчив на студ, и много други неща, които са под козината му“, обясни основателят на Colossal Biosciences Бен Лам пред IFLScience.

За да открият тези гени, учените трябва първо да разгледат най-близкия жив роднина на изчезнало животно, а в случая с мамута това е азиатският слон.

„Това, което търсим, е да разберем ключовите гени, които правят слоновете устойчиви на студ“, продължи Лам.

Въпреки това повторното въвеждане на изчезнали животни не се харесва на всички учени, като някои са загрижени за рисковете от прилагането му, особено във време, когато толкова много животни са застрашени от изчезване. Други учени се надяват, че новите технологии и открития, които ще бъдат резултат от повторното въвеждане на древни животни, ще бъдат от полза и за съвременните.

Според компанията, вълнистите мамути могат да съживят пасищата на тундрата, които отделят тонове въглероден диоксид и абсорбират метан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука