Вълшебникът Мицотакис

Гръцкият премиер изуми както приятелите, така и враговете си, нахлу като организирано и планирано цунами

Правителството на Нова Демокрация завъртя първи месец от управлението си. Гърците, които осигуриха безапелационна победа на премиера Мицотакис, го направиха по-скоро, за да отмъстят на Алексис Ципрас. Още от първия месец на управлението си гръцкият премиер буквално изуми, както приятелите, така и враговете си. Нахлу като организирано и планирано цунами. Направи безпрецедентни неща за Гърция, в която балканските рахати са добре установена практика, особено през лятото.

Консервативният лидер на НД Кириакос Мицотакис, син на премиер, икономист и политолог от Харвард, напълно противопоставен на предшественика си Алексис Ципрас, спечели изборите на 7 юли. В рамките на 24 часа той обяви правителството. За 4 дни смени повече от 200 висши държавни служители и управители на държавни организации. Повечето зам.министри и почти всички държавни администратори са технократи от частния сектор, специализирани в областта, която поемат. И ако бившите гръцки премиери се нуждаеха от два до три месеца, за да създадат своя правителствен механизъм и поне шест месеца, за да започнат да упражняват реална власт, Мицотакис го направи със зашеметяваща скорост.

Продължението е още по-впечатляващо. На втората седмица той въведе закон, който промени начина, по който функционира правителственият механизъм и държавата. Министрите и държавниците вече се движат по строги графици като мултинационални бизнес мениджъри и имат двоен контрол от премиера чрез електронна система.

Докато всички се страхуваха, че политически консервативното правителство ще следва рестриктивна политика на строги икономии, Мицотакис ги изненада като напълно отпусна спирачката. Драстично намали редица данъци, които бяха твърде тежки за гърците. С около 25% падна имотният данък Enfia, който е особено ненавиждан от гърците, тъй като 80% от тях притежават имоти. Намали корпоративния данък от 28% на 24%, с тенденция да падне до 20%. Намали данък върху дивидентите за акционерите от бизнеса от 10% на 5%. До края на годината се очаква да намали ДДС с още 2%, както и да премахне и други данъчни тежести, като данък солидарност и други.

Най-сериозният му удар бе, че успя да прокара регулация за разсрочено плащане на данъци от гражданите, които дължат. Коригира въведената регулация от 120 вноски до минимален транш от 20 евро на месец. Мярка, която касае пет милиона гърци. Друго важно е, че от началото на 2020 г. за всяко новородено дете ще има помощ от 2000 евро. Целта е да се стимулира раждането и увеличи населението на страната, след демографския срив, който избухна в Гърция след кризата.

Премиерът смята, че незабавното намаляване на данъците ще стимулира кешовия пазар и ще привлече инвеститори в страната, които до вчера бягаха заради непосилни данъци. Тези инвестиции ще стимулират темповете на икономически растеж и ще компенсират загубите, които държавните фондове ще имат от намаляване на данъците. Тази рецепта не е сигурно, че ще успее, но новият премиер смята, че страната му се нуждае от нещо драстично, за да се освободи от тежките последици на кризата. Всичко това е напълно ново за гърците, които до вчера имаха най-популисткото и ляво правителство в Европа.

Плановете на Мицотакис са да превърне Гърция в привлекателна инвестиционна дестинация и да създаде работни места.

Още през първата седмица той започна контакти с международни инвеститори и веднага отблокира инвестиции, задържани с години неоправдано поради идеологически разногласия на СИРИЗА. Една от тях е превръщане на старото летище в Атина в огромен парк за туристически атракции. Инвестиция от 7 милиарда евро с небостъргачи, казина, хотели, яхтени пристанища, търговски центрове и места за забавления. Според инвестиционния план там ще работят 50 хиляди души, а един милион души ще го посещават годишно. Друга голяма инвестиция, която е в ход на разблокиране, касае емира на Катар, който ще вложи близо 2 млрд. евро в острови в Йонийско море, които закупи срещу 8,5 милиона евро на 4 март 2013 година. Вече е направена първа среща между катарския посланик и ресорния министър в Гърция.

Не знам дали рецептата Мицотакис се оказва ефективна, но тази комбинация от намалени данъци и експлозия на инвестиции, ако е успешна, не е в интерес на Балканските държави, които консумират финансовите крахове на гърците. Гръцките компании може да се върнат обратно. Но това са въпроси, които не касаят днешния ден, а следващите пет години.

 

Първите проби са много обнадеждаващи

Веднага след като пое властта, гръцкият фондов пазар тръгна нагоре, докато десетгодишните гръцки държавни облигации поеха надолу. Към днешна дата Гърция, която влезе в меморандума, тъй като облигациите u се обезцениха, взема заеми с лихва близо до 2%, по-евтино от САЩ. Разбира се, никой не може да предскаже дали премиерът Мицотакис ще успее в целите си. Не е изключено да видим как страната отново се плъзга надолу, тъй като политическото разбиране и търпение са думи, непознати за нея..

В момента обаче гърците са впечатлени от своя дипломиран в Харвард премиер, който действа със замах и сигурност в решенията си. Уморени от лявото правителство, което размахваше само лозунги в полза на бедните, но не успя да привлече нови инвестиции, гърците дадоха власт на американски възпитаник с вратовръзка, който изглежда знае какво прави.

Коментари

Задължително поле