Вънпният министър на Иран: Атаката ни е пропорционална мярка за самозащита

Мохамад Джавад Зариф

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф определи атаките на страната му срещи американски обекти в Ирак като „пропорционална мярка“, предприета „за самозащита“, съобщава агенция IRNA.

По неговите думи, Техеран „предприе пропорционални мерки за самозащита според Член 51 на Хартата на ООН, удряйки базата, от която бе извършена подлата атака срещу наши граждани“.

Също така Зариф подчерта: „Ние не търсим ескалация или война. Но ще се защитаваме срещу всякаква агресия“.

В ранните часове на сряда КСИР удари с общо 18 балистични ракети две американски бази в Ирак – Айн Асад в западната провинция Анбар, както и в Ербил, Иракски Кюрдистан, в отговор на убийството на командира на спецчастите Кудс на КСИР Касем Солеймани.

Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили предупреди САЩ, че всяко тяхно ответно действие ще предизвика „по-силен, по-смазващ и по-широк“ отговор от Иран.

В съобщение от тази сутрин генерал-майор Мохамед Хосеин Бакери посочва, че атаките на военновъздушните сили (ВВС) на КСИР в ранните часове на деня срещу американските обекти са били именно в отговор на „терористичното убийство на генерал Солеймани“.

„Отсега нататък, всяко ново зло на САЩ ще бъде посрещнато от по-силен и смазващ отговор с по-широк обхват“, заявява генералът. „Дойде време злите власти на Съединените щати да разберат възможностите на Ислямска република Иран в по-голяма степен на глобалната география, да възприемат принципен подход и да изтеглят силите на своята терористична армия възможно най-бързо от региона“, допълва Бакери.

Коментари

Задължително поле