Външните министри на Турция и Русия са обсъдили събитията в Сирия по телефона

Снимка: Архив

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу e разговарял по телефона с руския си колега Сергей Лавров. Двамата са обсъдили последните събития в Сирия, според дипломатически източник, цитиран от Anadolu Agency.

Министрите са разговяряли и по въпроси, свързани със северозападната сирийска провинция Идлиб, мирния процес в Астана и създаването на сирийски конституционен комитет, съобщи източникът, който поиска да не бъде назоваван поради ограничения за разговори с медиите.

Мирният процес от Астана с посредничеството на Турция и Русия, осигурява прекратяване на огъня и зона за деескалация в Идлиб и допринесе за възраждането на преговорите в Женева, започнали през юни 2012 г. под егидата на ООН.

След среща на 17 септември 2018 г. в руския град Сочи между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин, двете страни се съгласиха да създадат демилитаризирана зона, в която са изрично забранени актове на агресия в сирийската провинция Идлиб.

Сирийското правителство и неговите съюзници обаче последователно нарушават условията на прекратяването на огъня, като започват чести атаки в зоната на деескалация, припомня агенцията.

Коментари

Задължително поле