Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Външният министър на Ангола: Разчитаме на България да стане нашата врата към ЕС

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с министъра на външните работи на Република Ангола Мануел Домингос Аугусто.

Захариева е на официално посещение в Луанда, първото на български външен министър от 1989 година насам.

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранните отношения и от международния дневен ред. На разговорите присъстваха още Амадеу Де Нунес, държавен секретар по търговията, и Серхио дош Сантош, държавен секретар по икономиката.

“Вашата визита идва в момент, важен за възстановяването на нашето приятелство, което започна още от борбата ни за независимост. Република България е образовала много студенти от Ангола, които днес допринасят за благосъстоянието на страната ни. Като член на ЕС Република България може да е вратата и адвокатът на Ангола пред Съюза и да подкрепи участието ни в различните инструменти за сътрудничество между ЕС и Африка. Мислим, че е много важно да се проведе възможно най-бързо провеждането на бизнес форум между двете страни. Разчитаме на подкрепата на премиера Борисов и на вас, за да насърчите икономическото сътрудничество между нашите две страни” – Мануел Домингос Аугусто.

“Чувствам се тук заобиколена от приятели. Имах удоволствието вече да говоря лично с един от анголците, получил образованието си в България, вашия бивш министър на икономиката. България и днес има отлично образование в редица области като медицината, физиката, математиката и инженерните науки и ще се радвам да възстановим обмена на студенти. Надявам се скоро да организираме посещение на ваши експерти в България, които да представят пред нашия бизнес възможностите за инвестиране тук, както и за търговия. Имаме потенциал във високите технологии, земеделието, производството на лекарства за хуманната и ветеринарната медицина, военната индустрия”, заяви Захариева. Тя представи политиката на правителството в областта на данъчното облагане, мерките за стимулиране на бизнеса и икономическите резултати на страната ни.

“Основната ни цел е да възстановим и развием още повече отношенията между България и държавите на юг от Сахара, които сме поддържали години наред на взаимноизгодна основа. Африка има огромен потенциал и той трябва да бъде използван”, изтъкна вицепремиерът Захариева.

“Сигурен съм, че в България има много хора, свързани с Ангола. Нашият земеделски сектор бе почти изцяло изграден с българска помощ и се надявам отново да развием подобно успешно сътрудничество”, каза министър Аугусто.

Държавният секретар по търговията Амадеу де Нунес заяви, че е посещавал България през 1997 година по време на Пловдивския панаир, и че се надява да се ускори търговията между двете страни, която не е на задоволителни нива.

Министрите приеха съвместно комюнике от посещението, подписаха декларация за разбирателство и консултации между двете външни министерства, както и за намерение за сключване на споразумение за безвизово пътуване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Гражданите на България с обикновени паспорти ще кандидатстват за виза вече по облекчена процедура онлайн, без да е нужно да посещават акредитираното за България анголско посолство в Белград.

Министрите Захариева и Аугусто постигнаха принципно съгласие за откриване на почетно консулство в Ангола с ръководител Арнолд Ферейра, адвокат от Софийската адвокатска колегия, практикуващ международно търговско право и в Ангола, чиято майка е българка.

Двамата министри се договориха да се направи пълна ревизия на договорно-правната рамка между двете страни, тъй като последният от осемте междуправителствени документа е подписан в далечната 1986 година.

България взема активно участие и в диалога Европейски съюз – Африка. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС Захариева бе съпредседател на срещата на министрите от ЕС и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в Ломе, Того, а благодарение на българските експерти бе изработен и преговорният мандат за ново 20-годишно споразумение между ЕС и АКТБ, което да замени действащото, изтичащо догодина.

Вицепремиерът Екатерина Захариева бе и съпредседател на срещата ЕС – Южноафриканска общност за развитие (SADC) в Претория през 2018 година, където проведе и първата двустранна среща с министър Мануел Домингос Аугусто.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.