Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

Никола Димитров

В 21 век в Европа правото на самоопределение и самоизразяване е безспорно, написа във фейсбук външният министър на РС Македония Никола Димитров във връзка с позицията на БАН за македонския език.

Отношенията между двете страни, за да бъдат приятелски и близки, предполагат зачитане на това право и достойнството на другата, допълва Димитров.

"Македонският език е един от южнославянските езици. Стандартният македонски език е официално кодифициран през май 1945 г. въз основа на централните говорими форми в тогавашна Македония. Той беше един от трите официални езика в бивша Югославия и присъства в ООН от 70-те години на миналия век. Македонският език има свое историческо развитие и е признат от международната общност от лингвисти", казва Димитров.

"Приемане на периода на споделена и преплетена история, която свързва българския и македонския народ, но и настоящето – македонски народ, който говори македонски език. За да успее този процес и двете страни се нуждаят от мъдрост и деликатност, величие в разбирането и зачитането на грижите и достойнството на другия. Лесно е да се разваля, трудно е да се гради", казва Димитров.

Коментари

Задължително поле